Káva, čaj a kakao v ohrožení: Ceny stále porostou!

Káva, čaj a kakao v ohrožení: Ceny stále porostou!
Jste milovníci kávy, kakaa či čaje?  V tom případě vám přinášíme špatnou zprávu. V následujících měsících se připravte na to, že ceny těchto potravin výrazně porostou nahoru. Čím je to zapříčiněno a má to oprávněné důvody nebo z nás chtějí jen obchodníci s exotickými surovinami opět "vytáhnout" více peněz?
Obsah článku
  1. Je libo kávu, čaj nebo kakao?
  2. Konec slavných čokoládoven?

Ceny potravin na světovém trhu jsou ovlivněny hned několika důležitými faktory. Jednat se může například o poptávku a nabídku, přírodní podmínky, náklady na výrobu, přepravní náklady, měnové kurzy, politické události či změny ve společnosti. Všechny tyto faktory se mohou vzájemně ovlivňovat a mohou vést k výrazným cenovým změnám. U zmíněných komodit se však jedná o něco trochu jiného…

Je libo kávu, čaj nebo kakao?

V případě výše uvedených potravin se jedná o problém, který převážně souvisí se změnou klimatu. Poslední rok se zejména státy západní Afriky potýkají s velkými přívalovými dešti a silným větrem, který s sebou přináší prach a hnilobnou chorobu, která napadá kakaové boby. Zmíněný prach je mnohem větším problémem, než se na první dojem může zdát. Pokrývá totiž koruny rostlin, k jejichž plodům se tak nedostává přirozené sluneční světlo. "Speciálně u kakaa má velký vliv klimatická změna. Tradiční pěstitelé mají vážné problémy s tím, aby zvládli pokrývat spotřebu ve světě. Nedostatek kakaa se pak projevuje skokovým nárůstem ceny," dodal Křeček. Globální problémy se nevyhnuly ani pěstitelům kávy a čaje, jelikož plantáže se stále více stávají méně odolné před chorobami a různými škůdci. Z tohoto důvodu dochází opět k menší produkci a následnému zdražování.

Díky globálnímu oteplování a neustálému kácení tropických deštných pralesů dochází k výrazným změnám, které mohou za větší neúrodu a tím pádem i za zvýšení cen těchto komodit. Tyto plodiny se navíc pěstují především v rozvojových zemích tzv. Třetího světa. V těchto zemích také navíc poslední dobou sílí tlak ohledně zlepšení pracovních podmínek pro dělníky na polích. "Je zde velký tlak ze strany Evropy i dalších zemí, aby dělníci na plantážích dostávali za svoji práci lepší mzdy, aby tam nepracovaly děti nebo aby byly komodity produkovány co nejvíce ekologickým způsobem. I to se odráží v cenách potravin," doplnil zemědělský analytik Havel. Z tohoto hlediska tedy můžeme očekávat zdražení i u dalších tropických plodin, které jsou zde pěstovány, a to až o 10 %.

Konec slavných čokoládoven?

Nejvíce postižení jsou právě výrobci čokolád. Poslední roky se totiž výrazně zvýšila poptávka zejména po kvalitním kakau. Bohužel v kombinaci vysoké neúrody kakaa s ochranou místních pracovníků a navýšení jejich mezd, dochází k tomu, že i cena jedné tabulky čokolády se bude muset navýšit. Náklady na koupi kakaových bobů v letošním roce stouply až o 150 %. Navíc ke zdražení došlo i u další suroviny potřebné k výrobě čokolády – u bílého cukru. Mezinárodní čokoládovny se nechaly slyšet, že cena jedné tabulky se bude muset zvednout až o několik procent. Jednou z těchto společností je i společnost Heshey.Co, americká nadnárodní cukrovinková společnost, která tvrdí, že cena kakaa se již zvedla natolik, že na základě toho museli své cukroviny poprvé zdražit již v polovině roku 2023.

Zdroje článku: