Káva, čaj a kakao v ohrožení: Ceny stále porostou!

Káva, čaj a kakao v ohrožení: Ceny stále porostou!
Jste milovníci kávy, kakaa či čaje?  V tom případě vám přinášíme špatnou zprávu. V následujících měsících se připravte na to, že ceny těchto potravin výrazně porostou nahoru. Čím je to zapříčiněno a má to oprávněné důvody nebo z nás chtějí jen obchodníci s exotickými surovinami opět "vytáhnout" více peněz?

Ceny potravin na světovém trhu jsou ovlivněny hned několika důležitými faktory. Jednat se může například o poptávku a nabídku, přírodní podmínky, náklady na výrobu, přepravní náklady, měnové kurzy, politické události či změny ve společnosti. Všechny tyto faktory se mohou vzájemně ovlivňovat a mohou vést k výrazným cenovým změnám. U zmíněných komodit se však jedná o něco trochu jiného…

Je libo kávu, čaj nebo kakao?

V případě výše uvedených potravin se jedná o problém, který převážně souvisí se změnou klimatu. Poslední rok se zejména státy západní Afriky potýkají s velkými přívalovými dešti a silným větrem, který s sebou přináší prach a hnilobnou chorobu, která napadá kakaové boby. Zmíněný prach je mnohem větším problémem, než se na první dojem může zdát. Pokrývá totiž koruny rostlin, k jejichž plodům se tak nedostává přirozené sluneční světlo. "Speciálně u kakaa má velký vliv klimatická změna. Tradiční pěstitelé mají vážné problémy s tím, aby zvládli pokrývat spotřebu ve světě. Nedostatek kakaa se pak projevuje skokovým nárůstem ceny," dodal Křeček. Globální problémy se nevyhnuly ani pěstitelům kávy a čaje, jelikož plantáže se stále více stávají méně odolné před chorobami a různými škůdci. Z tohoto důvodu dochází opět k menší produkci a následnému zdražování.

Díky globálnímu oteplování a neustálému kácení tropických deštných pralesů dochází k výrazným změnám, které mohou za větší neúrodu a tím pádem i za zvýšení cen těchto komodit. Tyto plodiny se navíc pěstují především v rozvojových zemích tzv. Třetího světa. V těchto zemích také navíc poslední dobou sílí tlak ohledně zlepšení pracovních podmínek pro dělníky na polích. "Je zde velký tlak ze strany Evropy i dalších zemí, aby dělníci na plantážích dostávali za svoji práci lepší mzdy, aby tam nepracovaly děti nebo aby byly komodity produkovány co nejvíce ekologickým způsobem. I to se odráží v cenách potravin," doplnil zemědělský analytik Havel. Z tohoto hlediska tedy můžeme očekávat zdražení i u dalších tropických plodin, které jsou zde pěstovány, a to až o 10 %.

Konec slavných čokoládoven?

Nejvíce postižení jsou právě výrobci čokolád. Poslední roky se totiž výrazně zvýšila poptávka zejména po kvalitním kakau. Bohužel v kombinaci vysoké neúrody kakaa s ochranou místních pracovníků a navýšení jejich mezd, dochází k tomu, že i cena jedné tabulky čokolády se bude muset navýšit. Náklady na koupi kakaových bobů v letošním roce stouply až o 150 %. Navíc ke zdražení došlo i u další suroviny potřebné k výrobě čokolády – u bílého cukru. Mezinárodní čokoládovny se nechaly slyšet, že cena jedné tabulky se bude muset zvednout až o několik procent. Jednou z těchto společností je i společnost Heshey.Co, americká nadnárodní cukrovinková společnost, která tvrdí, že cena kakaa se již zvedla natolik, že na základě toho museli své cukroviny poprvé zdražit již v polovině roku 2023.

Zdroje článku: