Voňavé levandule se s příchodem jara hlásí o slovo a zasloužený řez. Ten však může být ošidný

Voňavé levandule se s příchodem jara hlásí o slovo a zasloužený řez. Ten však může být ošidný
Každoroční prořezávání levandule poskytne vaší rostlině několik cenných výhod: zjemnění tvaru, bujnější růst, více květů a také prevenci dřevnatých stonků s řídkým růstem. Prořezávat byste měli minimálně jednou ročně a ve vhodný čas. Ideální je to na jaře a hlavně znovu po odkvětu.

Trocha pečlivého prořezávání vaše rostlinky omladí

Levandule proslula omamnou vůní, kromě toho je to také jedna z nejdéle kvetoucích trvalek, které můžete zasadit do své bylinkové zahrádky. Tato odolná rostlina, vhodná i na suchá místa, nevyžaduje velkou údržbu, ale rozhodně ocení správné prořezávání ve správný čas. To je pro udržení jejího zdraví, pro krásný tvar i množství květů naprosto zásadní.

Bez prořezávání vám levandule zdřevnatí. Kdesi hluboko uprostřed polokeře se pokusí proměnit ve dřevo a prořezávání umožní tuto nežádoucí přeměnu zpomalit. Levandulové dřevo je velmi slabé a náchylné ke štěpení v důsledku sněhu, ledu a hniloby. Staré dřevo přestane produkovat nové výhonky. Levandule má navíc mělké kořeny, což znamená, že budou náchylnější k předčasnému odumírání kvůli přílišné vlhkosti. Pravidelný řez podpoří jejich růst, zejména v zimních měsících (po pozdním letním řezu), kdy rostlina ukládá energii právě v kořenech.

Nejlepší čas na stříhání nastává na jaře a po odkvětu

Další prořezávání levandule v jiných než výše zmíněných ročních obdobích je spíše volitelné, lze ho provádět za účelem zaštípnutí čerstvých mladých špiček, které se zrovna vyvíjejí. Po odkvětu seřízněte stonky asi o třetinu jejich délky. Nejdůležitější doba pro prořezávání levandule je bezprostředně po odkvětu v létě až na začátku podzimu, ale rostlina je poměrně shovívavá.

Všechny levandule kvetou na stoncích, jež vyrostly v aktuálním roce. Řez na začátku nebo v polovině jara tedy neobětuje květy aktuálního roku. Levanduli můžete prořezávat v několika dalších případech, např. pokud vykazuje známky poškození na konci zimy. Odřízněte pak všechny zlomené nebo popraskané stonky před začátkem jarního růstu a zakryjte obnažené kořeny zeminou.

Jarní prořezávání (ideálně v březnu či dubnu) může oddálit kvetení, což by mohla být vaše preference, a znamená vhodný čas k odstranění odumřelých částí. Prořezávejte tehdy, když si o to rostlina sama řekne tím, že začne obrůstat, tedy když se na ní objeví malé pupeny lístečků.

Prořezávání koncem léta nebo začátkem podzimu před prvními mrazy podporuje dobrou cirkulaci vzduchu, která chrání před hnilobou. Prořezávání dvakrát ročně je pro rostlinu jistě užitečné. Není třeba odstraňovat jednotlivé malé květy – odříznutí celých stonků je mnohem efektivnější. Nestříhejte ale až do dřevnaté či suché části, jinak vám rostliny patrně nevyrostou. Stříháte-li levanduli na jaře, vždy počkejte, až vyraší nové listy, abyste se vyhnuli řezání do dřevnaté části rostliny.

Zdroje článku: