Odrůdy rajčat Heirloom: Deset historických odrůd, které rozhodně stojí za to

Odrůdy rajčat Heirloom: Deset historických odrůd, které rozhodně stojí za to
Historické odrůdy rajčat jsou velmi specifické a oblíbené zejména v zámoří. Měnící se podnebí a vyšší teploty v naší zemi mohou způsobit potíže klasickým odrůdám rajčat. Pojďme se podívat na TOP 10 odrůd historických rajčat.

Muhsroom Basket

Jedna z nejhezčích odrůd rajčat. Chuť této odrůdy je sladká, jemná; zkrátka velmi chutná. Plody tohoto rajčete jsou obrovské, obvykle váží kolem půl kilogramu, ale v některých případech dokonce více. Nakrájená rajčata jsou opravdu nádherná, hodí se do různých salátů nebo do sendvičů. Tato odrůda má málo semínek a je hutné.

Thorburns Terra Cota

Tato odrůda rajčat dostala svůj název kvůli barvě svých plodů. Produkce těchto plodů je opravdu silná, začíná velmi brzy a produkuje opravdu velké množství plodů po celou sezónu. Tato odrůda rajčat nezklame ani v těch největších vedrech. Chuť plodů je nesmírně chutná. Slupka je hladká a vnitřek zeleniny má oranžově narůžovělou až zelenou barvu.

Japanese Black Trifele

Tvar listu u těchto rostlin je trochu odlišný, připomíná spíše listy brambor. Japonská odrůda je velmi chutná, plody jsou fialové až hnědé. Samotné plody připomínají tvarem hrušky a váží okolo 100 až 200 gramů. Odrůda skvěle zvládá vysoké teploty a má bohatou úrodu. Plody jsou odolné vůči popraskání.

Nebraska Wedding

Nebraska Wedding dostala svůj název podle toho, že byla darem na svatbě. Dodnes se tato semena dávají nevěstám jako dárek. Nebraska Wedding má velmi dobrou vyváženou chuť, její slupka je opravdu velmi hladká. Barva plodu je oranžová a samotné plody váží 220 gramů, některé až 450 gramů.

Goldman’s Italian

Tyčkové rajče s nádhernými plnými plody. Rajče má nejprve růžovou barvu, ale postupně mění barvu na plně sytě červenou. Má velké boky a jeden plod může vážit až půl kilogramu. Rajčata jsou žebernatá. Slupku lze snadno odstranit a tvarem připomíná fík. Mají pevnou dužinu, což je důležité pro výrobu rajčatových omáček. Tato odrůda rajčat je skvělá pro výrobu omáček.

Odrůda Goldman’s Italian se skvěle hodí pro výrobu rajčatových omáček
Odrůda Goldman’s Italian se skvěle hodí pro výrobu rajčatových omáček | Zdroj: leporiniumberto / Depositphotos

Chocolate Cherokee

Tmavá odrůda tyčkových rajčat Chocolate Cherokee má svůj původ ze Severní Ameriky. Lze jí pěstovat v záhonech nebo ve sklenících. Plody mají specifickou tmavě fialovou barvu a hmotnost se pohybuje okolo 300 až 450 gramů. Chuťově patří mezi nejsladší rajčata. Skvěle se hodí pro přípravu omáček nebo polévek.

Blue Beauty

Tyčkové rajče odrůdy Blue Beauty není tak bujné jako ostatní tyčkové odrůdy, ale velkou výhodou je odolnost vůči praskání plodů a slunečnímu úpalu. Plody mají fialové zbarven shora a postupně se zbarvuje do červenofialové barvy. Plody váží asi 230 gramů a jsou vhodné pro přípravu salátů nebo k vaření.

Kiwi

Jedno z mála odrůd rajčat, která má zelenou barvu, i když je plod zralý. Toto rajče má výraznou citrusovou chuť, plody jsou odolné vůči prasknutí, a to především kvůli silnější slupce. Průměrná hmotnost plodů se pohybuje v rozmezí 170 až 400 gramů.

Dr. Wyches

Tyčková odrůda Dr. Wyches plodí velké žluté plody o váze až 500 gramů. Chuť těchto rajčat je velmi bohatá, šťavnatá a typicky sladká. Samotné plody obsahují málo semen. Rostlina je řídce olistěná. Pozor na příliš slunečního svitu, rostlina je odolnější proti plísním.

Bread & Salt

Posledním druhem jsou opět tyčková odrůda Bread & Salt. Tvar plodů připomíná jahody, jsou velmi chutné, sladké, hutné, má málo semínek a nejsou vůbec kyselé. Jsou růžové a připomínají opravdu velkou jahodu. Plody jsou opravdu velké, největší z nich se mohou blížit až k jednomu kilogramu. Kvůli těžkým plodům potřebuje rostlina podporu.

Zdroj článku: