Trénujte svou mysl a staňte se chytřejšími za pomoci tance, plavání a dalších fyzických aktivit

Trénujte svou mysl a staňte se chytřejšími za pomoci tance, plavání a dalších fyzických aktivit
Pohyb a cvičení prospějí nejen vašemu tělesnému zdraví, ale i vaší mysli. Díky některým fyzickým aktivitám, jako je silový trénink, jóga nebo třeba tanec, si zlepšíte nejen svou kondici, rovnováhu a celkový zdravotní stav, nýbrž také paměť, soustředěnost a produktivitu.

Fyzické cvičení zlepšuje paměť a schopnost myšlení

Možná vás to překvapí, ale fyzická aktivita hraje velkou roli v tom, abyste se mohli stát chytřejšími. Její výhody pro tělo jsou už dlouho známé, ale v posledních letech se vědecký výzkum zaměřuje na to, jak může trénink ovlivnit i naši mysl. Nové studie odhalují, která konkrétní cvičení pomáhají zlepšit vše od paměti až po schopnost organizace. U lidí věnujících se mírnému a intenzivnímu cvičení, i když je prováděno třeba jen 10 minut, bylo dosaženo mnohem vyšších výsledků kognitivních testů než u těch, kteří trávili většinu času sezením, spánkem či lehkými aktivitami.

Cvičení v rychlejším tempu může stimulovat průtok krve do mozku a v důsledku toho zlepšit schopnost myslet. Studie často ukazují, že aerobně zdatnější jedinci mívají hustší mozkovou tkáň, což naznačuje lepší celkové zdraví. Jaká jsou tedy cvičení pro trénink mysli doporučená odborníky? Z výše uvedeného vyplývá, že to budou hlavně ty intenzivnější aktivity, které vám zvednou tepovou frekvenci. Mezi nimi jsou nejčastěji doporučované tzv. HIIT tréninky (vysoce intenzivní intervalové tréninky), běh/jogging, plavání, jízda do kopce a tanec.

V současné době ovšem výzkum podporuje v podstatě jakýkoli druh pohybu, od chůze a tance až po taiči a jógu. Pravidelné aerobní cvičení zvyšuje průtok krve do mozku a také velikost části, jež se podílí na verbální paměti a učení. Nervové body ve vašem mozku pomůže procvičit i silový trénink, např. to, když zvedáte činky a opravdu se soustředíte na formu a provádění konkrétních pohybů. Lekce meditativní jógy mohou taktéž přispět ke zlepšení verbální paměti (schopnosti zapamatovat si seznamy slov) i té vizuálně-prostorové (schopnosti najít a zapamatovat si místa).

Lekce jógy
Lekce jógy | Zdroj: Wavebreakmedia / Depositphotos

Zlepší se rovněž vaše nálada a produktivita

Pravidelná fyzická aktivita zlepší vaši svalovou sílu a zvýší vytrvalost, což vám dodá energii potřebnou k jasnějšímu myšlení a tvorbě nových nápadů. Dokonce i pouhých 15 minut pohybu, třeba jen po obývacím pokoji, už způsobí, že vaše tělo bude produkovat více energie na buněčné úrovni.

Možná se vám nechce příliš hýbat, ale věřte, že vám to nakonec vykouzlí úsměv na rtech. Cvičení totiž také uvolňuje endorfiny, u nichž bylo prokázáno, že zlepšují paměť, a dále pak serotonin, který zase zlepšuje náladu a zmírňuje příznaky deprese. Po cvičení budete schopnější utřídit si priority, což vám umožní zablokovat rušivé vlivy a lépe se soustředit na nějaký úkol.

Je rovněž prokázaným faktem, že produktivita plodí další produktivitu. Když jsme produktivní a efektivní, pohání nás to k tomu, abychom byli úspěšnější. Po cvičení uprostřed pracovního dne je tak pravděpodobnější, že pracovníci budou laskavější ke kolegům a zvýší svůj pracovní výkon, čímž přispějí k produktivnějšímu dni.

Zdroje článku: