Ne všechna vajíčka v zahradě jsou škodlivá

Ne všechna vajíčka v zahradě jsou škodlivá
Jakákoliv drobná vajíčka na zahradě mohou vyvolat podezření. Většinou jde o potomky škůdců, ale v některých případech by byla škoda se zbavovat těchto vajíček. Ze žlutých vajíček může vzejít užitečný hmyz.

Vajíčka hmyzu

Zkušení zahrádkáři vědí, že ne všechna vajíčka hmyzu jsou škodlivá. Není tedy důvod ihned propadat panice a začít s odstraňováním vajíček. Pokud narazíte na růžová vajíčka, není čau nazbyt a je potřeba jednat okamžitě. Žlutá vajíčka mohou přinést jak štěstí, tak i smůlu, záleží na tom, kdo nakonec nakladl vajíčka. Pokud se jedná o početné množství naskládaných žlutých vajíček na spodní straně listů na začátku dubna, mohou to být larvy slunéček, které se živí mšicemi a dalšími škůdci. Drobná žlutá vajíčka může také klást bělásek zelný, který poškozuje rostliny. Jak rozeznat od sebe tyto dva druhy hmyzu?

Slunéčko sedmitečné

Slunéčko sedmitečné klade drobná žlutooranžová vajíčka, o velikosti až dvou milimetrů. V průběhu sezóny se z těchto vajíček vylíhne až stovka larev, které, stejně jako dospělé berušky, dokážou denně pozřít stovky mšic. Vajíčka rozeznáte tak, že se nachází ze spodní strany a jsou seskupena do hromady začátkem dubna. Ještě předtím, než se z larev vyvinou berušky, přechází larva do fáze kukly. V tomto případě hrozí mylná záměna za larvy mandelinek. Kukly se na rozdíl od mandelinek nepohybují, zatímco larvy mandelinek si na listech hodují. Existuje samozřejmě plno dalších pomocníků, kteří pomohou se mšicemi a dalšími škůdci.

Bělásek zelný

Během celého dubna můžete zůstat v klidu, pokud spatříte žlutá vajíčka. Situace se však mění nástupem května, kdy se začínají objevovat vajíčka běláska zelného. Jak napovídá sám název, vajíčka jsou kladena především na zelí. Jakmile spatříte vajíčka na listech zelí, je nejlepší odstranit rovnou celé listy. Z vajíček se vylíhnou hladové larvy schopné zlikvidovat celou úrodu zelí. Nemusíte zabíjet vajíčka, stačí listy odtrhnout a odnést mimo pozemek. Na vajíčka běláska narazíte také na spodní straně brukvovité zeleniny, jako například listů kapusty. Malý bělásek zelný v jedné snůšce snese 15 až 100 vajec. Jejich barva je spíše žlutozelená a oválná. Vajíčka dosahují velikosti zhruba půl milimetru. Pro vajíčka běláska jsou charakteristické jemné podélné rýhy.

Během května dávejte pozor na zelí, na které rádi kladou vajíčka bělásci zelní
Během května dávejte pozor na zelí, na které rádi kladou vajíčka bělásci zelní | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Růžová vajíčka

Vajíčka ampulárky argentinské nelze přehlédnout pro jejich typické růžové zbarvení. Můžete je spatřit na stoncích rostlin, kamenech a v blízkosti vodních ploch. Ampulárky se z Jižní Ameriky rozšířily do Severní Ameriky a byly spatřeny také ve Španělsku, Švýcarsku a Francii. Jsou oblíbené zejména mezi majiteli akvárií jako čističi, jelikož požírají řasy. Evropská unie zakázala dovoz ampulárek do Evropy, ale mnoho lidí tento zákaz porušuje různými způsoby. Jejich přítomnost ohrožuje úrodu v jiných zemích, jelikož v Evropě nemají mnoho přirozených nepřátel. Podmínky v Evropě nejsou natolik vhodné, aby došlo k přemnožení, ale změna klimatu může celou záležitost změnit.

Co dělat při nálezu těchto vajíček?

Běžný člověk těžko rozezná ampulárku od původních sladkovodních plžů. Pokud však narazíte na jeho vajíčka, měli byste urychleně kontaktovat odbornou pomoc. Některá vajíčka mohou mít červenou, oranžovou, nebo dokonce zelenou barvou. Červená barva upozorňuje na obsah nebezpečné smrtící látky neurotoxin. Na sociálních sítích kolují doporučení některých uživatelů, kteří vyzívají ostatní lidi, aby se vajíček nedotýkali a okamžitě je zničili při jejich nálezu. Podle nich je tento druh plže velmi nebezpečný. Údajně se tento druh velmi rychle rozmnožuje, zabíjí původní druhy a šíří nemoci.

Zdroje článku: