Chraňte své oleandry před chorobami a škůdci

Chraňte své oleandry před chorobami a škůdci
Každá rostlina vám bude dělat radost a zdobit vaše zahrady, balkóny, terasy a skleníky, pokud o ně budete s láskou pečovat a chránit je před nejrůznějšími chorobami a škůdci. Výjimkou nejsou ani oleandry. I ty potřebují ochranu.

Choroby a škůdci oleandrů

I když správně o oleandry pečujete, může se stát, že je postihne nějaká choroba, nebo se stanou domovem některých škůdců. Není třeba však propadat panice, protože většina takových problémů se dá řešit, pokud řešení přijde včas.

Choroby

Xylella fastidiosa

Jedná se o druh bakterie, která pochází z Ameriky. Tato zákeřná bakterie nenapadá pouze oleandry, ale postihuje dalších zhruba 200 druhů rostlin. Velkým problémem této bakterie je, že se velmi rychle šíří a léčba s největší pravděpodobností neexistuje. Že tato bakterie postihla váš oleandr poznáte především tak, že listy oleandrů začnou rychle hnědnout a usychat. Bylo již zmíněno, že u této zákeřné bakterie žádná léčba neexistuje a neexistuje ani žádná ochrana proti této bakterii. Pokud bakterie zasáhne váš Oleandr, je třeba ho zlikvidovat včetně dalších rostlin v blízkosti zhruba 100 metrů.

Sphaeropsis tumefaciens

V tomto případě se jedná o tzv. houbový patogen. U této choroby však můžete být klidnější. Není totiž natolik zákeřná, aby v případě včasného zásahu váš Oleandr nadobro zničila. Že tento patogen postihl právě váš Oleandr poznáte především tak, že nové stonky vyrostou jen pár centimetrů a poté zemřou. Tento patogen totiž vniká především do záhybů Oleandrů. Ale nezoufejte! Stačí šetrně odstranit mrtvé stonky a větvičky. Můžete také použít speciální dezinfekci, kterou lze koupit buď v obchodě, nebo si ji můžete sami vyrobit (1 díl bělidla a 10 dílů vody).

Plíseň

Nejčastěji se však setkáte s plísní. Chlad a vlhko připravuje ideální podmínky pro rozvoj různých plísní, které se objevují především na listech. Nejběžnější plísní je šedá plíseň (botrytida). Není to však nic dramatického. V případě, že je váš Oleandr napaden plísní, zajistěte mu dostatek vzduchu a zabraňte přístupu vlhkosti k Oleandru. Pokud Oleandr zaléváte, vyhněte se listům a plíseň z napadených listů okamžitě odstraňte.

Nezapomínejte rostliny chránit správným postřikem, kterých je řada proti chorobám i škůdcům
Nezapomínejte rostliny chránit správným postřikem, kterých je řada proti chorobám i škůdcům | Zdroj: Valerii_Honcharuk / Depositphotos

Škůdci

Mšice

Kdo by neznal mšice. Tyto "potvůrky" totiž nepostihují pouze Oleandry, ale mnoho dalších rostlin. Mšice sají z Oleandrů šťávy z těch nejmladších částí rostliny. Tyto části jsou pak oslabeny a snadněji pak do nich proniknou různé choroby. Mšic se dá zbavit nejrůznějšími způsoby:

  1. mechanické odstranění - odstranit je můžete ručně, tento způsob se však doporučuje pouze v případě, že se jedná o malý počet mšic
  2. proud vody - pokud se jedná o větší počet mšic, použijte hadici s tryskou nastavenou na postřik, díky které mšice z Oleandru smyjete
  3. mýdlová voda - mýdlová voda je pro mšice toxická, mýdlovou vodu aplikujte na Oleandr pomocí rozprašovače
  4. přírodní ochrana - vyrobit si můžete i svůj přírodní postřik z kopřiv, rozmarýnu, máty, mateřídoušky, nebo například z pampelišky, takový postřik lze vyrobit třeba vyluhováním (alespoň 20 minut ve vroucí vodě)