Jak na spolehlivé vyčištění odolných skvrn?

Jak na spolehlivé vyčištění odolných skvrn?
Skvrny jsou strašákem nejen oblečení, ale i koberců a sedaček. Naštěstí kolik variant skvrn existuje, tolik řešení máme na jejich odstranění. Přitom se nemusíte spoléhat pouze na čističe z drogerie, pomůže i to, co máte běžně doma.

Jedlá soda na skvrny od čokolády, červeného vína i trávy

Jedlá soda snad ještě při žádném čištění nezklamala. Proto se jí nebojte použít na ty nejodolnější skvrny od čokolády, červeného vína nebo trávy. Jedlou sodu smíchejte s vodou, případně s octem v poměru, který vám umožní vytvořit hustou pastu. Ze skvrny vysajte přebytečnou vlhkost, odstraňte všechny odstranitelné nečistoty a pastu na skvrnu naneste. Nechte působit a poté jedlou sodu setřete hadříkem a teplou vodou.

Jedlá soda má výrazný bělící účinek, rozpouští nečistoty a pohlcuje zápach. I proto si poradí s tak odolnými skvrnami, jako je červené víno, tráva nebo čokoláda.

Alkohol dobře vyčistí skvrny od inkoustu, od fixu a barev

Na skvrny od inkoustu, fixu nebo krve může být i jedlá soda krátká. V tom případě si na pomoc vezměte buď technický líh, peroxid vodíku nebo alespoň vysokoprocentní alkohol.

V případě skvrny od inkoustu pod látku vsuňte papírový ubrousek, poté na skvrnu nastříkejte alkohol a nechte působit. Skvrnu opláchněte v horké vodě a v případě potřeby postup s alkoholem zopakujte. Alkohol by měl rozpustit i špínu od barev (dokonce i latexových) a fixů.

Mouka a saponát si skvěle poradí se všemi mastnými skvrnami

Na oblečení nebo na koberci vás trápí mastné skvrny? Papírovým ubrouskem odsajte všechnu přebytečnou mastnotu. Poté na skvrnu nasypejte mouku, která ze skvrny vytáhne zbylou mastnotu. Skvrnu umyjte hadříkem, který namočíte do vody s čistícím prostředkem na nádobí.

Nastříkejte na skvrny směs vody a peroxidu vodíku, Foto: Pop Paul-Catalin / Shutterstock

Jak na skvrny od potu?

Skvrny od potu mohou potrápit zejména na světlém oblečení. Nejideálnější způsob, jak si s nimi poradit, je nastříkat skvrny směsí vody a peroxidu vodíku. Potom tričko nebo košili běžně vyperte.

Na skvrny od moči využijte ocet nebo jedlou sodu – oba přípravky dobře pohlcují vlhkost.

 

Zdroje: