Jak na vyčištění houbiček na nádobí a mycích žínek?

Jak na vyčištění houbiček na nádobí a mycích žínek?
Houba na nádobí může být považována za symbol čistoty ve vaší domácnosti. Divili byste se, kolik bakterií může jedna nevinná houbička ukrývat. Jak na vyčištění houbičky, abyste ji mohli bez obav používat?

Špinavá houbička na nádobí je hrozbou pro celou domácnost

Studie Scientific Reports jednou analyzovala 14 používaných houbiček na nádobí. A víte, co našla? Miliardy bakterií! Některé bakterie, které vědci na houbičkách našli, jsou dokonce přítomny i ve zvířecích výkalech. A to s houbičkami myjeme nádobí opakovaně! Vědci zřejmě nic nechtějí ponechat náhodě, protože vzbuzují šok dalším tvrzením, a to, že dokonce vaše záchodové prkénko je čistší než vaše houba na nádobí! Jak tedy vyčistit houbu na nádobí? Je patrné, že obyčejné vydrhnutí saponátem na nádobí nestačí, už vůbec ne opláchnutí horkou vodou.

Jaké prostředky lze použít na čištění houbiček?

Většinou lze mimo agresivní čističe doporučit i ekologické přípravky, které mají podobnou nebo ještě lepší čistící schopnost. V případě houbiček na nádobí však buďte nekompromisní a použijte běžně dostupnou dezinfekci, která slibuje zabití všech bakterií (čističe typu savo). Dezinfekci nalijte do misky či do dřezu a houbu v ní nechte nějakou dobu ležet. Tyto dezinfekce slibují zabití až 99 % bakterií, které přímo ohrožují vaše zdraví. Víte, že zdrojem salmonely u vás doma může být právě houbička?

Dezinfekci nalijte do misky a houbu v ní nechte ležet, Zdroj: budimir jevtic / Shutterstock

Na houbičky použijte ocet nebo je vyvařte

Nic se neděje, pokud žádný chlorový čistič doma nemáte. Docela dobře ho umí zastoupit obyčejný ocet. Ten má dezinfekční účinky a zbavuje houbičku zápachu. Všech bakterií na houbičce se jednoduše zbavíte i tím, že houbičku dáte spolu s nádobím do myčky nebo do pračky na vysokou teplotu. Pokud se houbička trhá a už neplní svou funkci, je potřeba ji vyměnit za novou.

Podobné čistící procedury vykonejte i u mycích žínek, které na sobě hromadí nejen částečky lidské kůže, ale také vodu a zbytky mýdla. Jejich nedostatečné uschnutí může způsobit zatuchnutí a vznik plísní.

 

Zdroje: