Nejlepší sousedé pro vaše pivoňky: Zvolte ty správné květiny pro bujný záhon

Nejlepší sousedé pro vaše pivoňky: Zvolte ty správné květiny pro bujný záhon
Pivoňky jsou označovány za královny květin. Tato okouzlující trvalka rozzáří vaši zahradu svou pestrobarevností a bujnými květy. Jak ale nezkazit dojem z krásné zahrady a vybrat správné rostliny vedle nich?

Pivoňky dodají zahradě šmrnc

Zahrada nemusí být prorostlá pouze zeleninou, bylinkami a dalšími užitečnými rostlinami. Zahradu si můžete navrhnout podle sebe, fantazii se meze nekladou, koneckonců je to vaše zahrada. A právě pivoňky patří mezi nejhezčí květiny, které zvelebí vaši zahradu, ať už samostatně, nebo v doprovodu s dalšími trvalkami nebo keři. Při volbě sousedních rostlin vybírejte pouze ty, které mají podobné nároky na umístění, půdu a péči. Pak už je jen na vás, jak si sami navrhnete dekoraci v podobě trvalek a keřů v kombinaci s pivoňkami.

Pozor na přesazování pivoněk

Než se rozhodnete zasadit pivoňky na konkrétní místo, mějte na paměti, že pivoňky nemají rády přesazování, což mohou odnést jejich květy až na tři roky. Pro pivoňky vybírejte slunná místa, ale květiny zvládnou i částečně stinná místa. Dále upřednostňují propustnou půdu bohatou na živiny s mírně kyselým pH 5,5 až 6. Teprve poté, co pivoňky zasadíte, můžete přemýšlet o zasazení trvalek nebo keřů, popřípadě pivoňky zasadit již k vyrostlým rostlinám, pokud nechcete přijít o bujné květy. Při výsadbě pivoněk do záhonů si opravdu ověřte, zda půda splňuje výše zmíněné podmínky.

Další důvody, proč pivoňky nekvetou

Původní nadšení z výsadby pivoněk může vystřídat brzká frustrace, když pivoňky nekvetou, jak by se očekávalo. Mezi nejčastější důvody, proč pivoňky nerostou, patří:

  • Příliš hluboké zasazení: Vytrvalé pivoňky by neměly být zasazeny příliš hluboko. Ideální hloubka pro tyto květiny je těsně nad úrovní země. Naopak keřovité pivoňky se doporučuje sázet hlouběji, až do hloubky patnácti centimetrů.
  • Špatné umístění: Špatně zvolené místo, jako nedostatek slunce, nevhodné pH půdy a a konkurenční rostliny, se mohou negativně projevit na růstu pivoněk.
  • Nesprávná péče: Nedostatek živin, velké množství dusíku, nedostatek vody v suchém období. Příliš mnoho dusíků vede k výskytu houbových onemocnění.
  • Choroby a škůdci: Pivoňky mohou být napadeny plísni šedou nebo hlísticemi.
  • Nesprávný řez nebo slepené květiny pylem.
Aby vám pivoňky kvetly, dávejte pozor na zásadní pravidla
Aby vám pivoňky kvetly, dávejte pozor na zásadní pravidla | Zdroj: yelenayemchuk / Depositphotos

Kombinace s bílými květy

Bílá barva květů hraje důležitou roli při mixování barev květů v zahradě. Pivoňky skvěle doplňují s rostlinami, jejichž květy jsou bílé. Mezi ně patří především řebříček, zvonek, flox latnatý, topolovka, náprstník nebo floribunda (růže mnohokvětá). Všechny tyto rostliny mají bílé květy, některé z nich mohou nabídnout i jiné barvy. Bez obav je můžete zasadit vedle pivoněk, aby vytvořili dokonalou kombinaci.

Kombinace s růžovými květy

Co by to bylo za zahradu, kdyby v ní nebyla ani jediná rostlina nebo keř s růžovými květy? Růžová barva patří mezi stylisticky nejpůsobivější a je nezbytnou součástí každé dekorativní zahrady. Můžete využít opět většinu rostlin z bílého spektra, tedy řebříček, flox, topolovka, náprstník, floribunda nebo hvězdnici.

Kombinace s modrofialovými květy

Modrofialová barva je neméně atraktivní jako obě bílá nebo růžová. Ve společné kombinaci dostaneme fascinující škálu barev. Nejvhodnějšími adepty s modrofialovými květy je šalvěj stepní, česnek okrasný, stračka, kakost krkavý, šanta kočičí, zvonek a hroznový hyacint. Jak vidíme, máme k dispozici opravdu široký výběr keřů a rostlin, které můžeme vysadit společně s pivoňkami a přispět tak k diverzitě zahrady.

Kombinace se žlutými květy

Geniální kombinaci barev můžete dosáhnout přidáním žluté barvy do okrasné zahrady. Mezi rostliny se žlutými květy patří především kontryhel měkký, trýzel, narcis, floribunda a denivka.

Zdroje článku: