Začínáte s hnojením trvalek? 10 tipů, jak na to, aby byly vaše rostliny nejkrásnější v okolí

Začínáte s hnojením trvalek? 10 tipů, jak na to, aby byly vaše rostliny nejkrásnější v okolí
Český národ je národ zahrádkářů. Kdo má možnost, vlastní zahrádku a tam pěstuje okrasné rostliny nebo si vypěstuje některé druhy zeleniny.

Mezi důležitá roční období pro zahrádkáře patří rozhodně období jara. Představuje začátek nové sezóny pro některé rostliny. Oblíbeným sortimentem jsou trvalky, které jsou nenáročné na péči, jsou odolné a vynikají svou barevnou krásou.

Péče o trvalky na jaře

Mezi péči patří pravidelné zalévání, ořezávání, hnojení a kontrola zdraví. Péče o různorodé trvalky se liší. Každá odrůda trvalky potřebuje jinou péči a má specifické potřeby.

Příprava půdy pro nové trvalky

Je zapotřebí vytvořit vysoký záhon na umístění kořenů rostlin do hloubky. Tím se zajistí lepší zakořenění. Vlastnosti půdy lze vylepšit přidáním kompostu, rašeliny a jiných organických hnojiv. Hnojivo zajistí lepší retenci vlhkosti v půdě a trvalky dostanou potřebné živiny pro růst.

Trvalky správně přihnojujte

Chcete-li podpořit zdraví trvalek, pak je promyšlené hnojení to pravé. Organická a minerální hnojiva dodají potřebné živiny, které trvalky předají přes svůj kořenový systém listům a květůmOd pozdního léta do podzimu vytahuje rostlina živiny z nadzemních částí a uchovává je přes zimu v kořenech.

Organická hnojiva

Organická hnojiva se hodí pro trvalky, jelikož napomáhají vylepšit strukturu a plodnost půdy. Pod organickými hnojivy si můžete představit kompost, hnůj nebo kostní mouč.

Kompost

Kompost se pro trvalky doporučuje, jelikož obsahuje mnoho mikroorganismů. Tyto mikroorganismy jsou účinným prostředkem pro udržování zdravé půdy a k rozkladu organické hmoty. Také se hodí pro nově založený záhon s trvalkami.

Kompost je pro trvalky velmi vhodným hnojivem
Kompost je pro trvalky velmi vhodným hnojivem | Zdroj: laciatek / Depositphotos

Hnůj

Hnůj zvířat je bohatý na živiny. Nevýhodou může být jeho vlastnost, že je příliš silný. Proto je lepší jej používat s opatrností a v malých dávkách.

Kostní mouč

Kostní mouč obsahuje cenné látky jako je fosfor, vápník a další minerály, které jsou klíčové pro zdravý růst rostlin.

Syntetická hnojiva

Jedná se o snadno dostupná hnojiva. Aplikace se provádí pomocí granulí nebo tekutých hnojiv. Tato hnojiva obsahují určitý poměr důležitých látek, a to dusíku, fosforu a draslíku. Doporučuje se vybrat takové hnojivo, které vyžadují vaše konkrétní druhy trvalek. Pokud použijete syntetická hnojiva, dodržujte správný postup. Hnojivem šetřete, abyste zabránili poškození kořenového systému rostlin.

Kdy a jak je dobré hnojit trvalky?

Trvalky vyžadují pravidelné hnojení po celou sezónu. Záleží na typu hnojiva, který používáte. Jde-li o organická hnojiva, stačí hnojit jednou za rok v raném jarním období. První hnojení trvalek by mělo proběhnout nejdříve v březnu, poslední pak nejpozději v září.

Rozhodnete-li se pro syntetická hnojiva, můžete hnojit v průběhu sezóny podle aktuálních potřeb vašeho konkrétního druhu trvalky. Důležitým krokem je také správné dávkování. Pokud použijete jen malé množství hnojiva, rostliny mohou růst i kvést v nedostatečné míře. Naopak pokud to s množstvím hnojiva přeženete, může dojít k přehnojení a poškození kořenů u rostlin.