Na co se ptát ve chvíli, kdy hodláte bilancovat svůj vztah

Na co se ptát ve chvíli, kdy hodláte bilancovat svůj vztah
Snad každý, kdo byl někdy v dlouhodobém vztahu, se někdy dostal do bodu, kdy se potřeboval zastavit a zamyslet se, jak ve vztahu dál pokračovat. Kdy potřeboval bilancovat uplynulé roky a zamyslet se nad budoucností.

Vztahy jsou nedílnou součástí našeho života, mnohdy utváří naši osobnost, pomáhají nám objevovat hodnoty, provází nás životem. Momenty, kdy potřebujeme bilancovat uplynulý čas ve vztahu, bývají obvykle ty, kdy prožíváme ve vztahu nějakou krizi a přemýšlíme, jestli takhle, jak jdeme, jdeme správně. Podnět k bilancování ale nemusí přijít jen z našeho vnitřního popudu. Někdy s tím přijde náš partner a my jsme do této situace dotlačeni vnějšími okolnostmi. Pojďme se zamyslet, na jaké otázky bychom se v takové situaci měli ptát.

Jste si blízcí?

Je váš partner zároveň i vaším nejlepším kamarádem? Cítíte se před ním sami sebou? Nebo jste často v křeči, našlapujete po špičkách a přemýšlíte, jak něco říct, aby zase nebylo dusno? Když přichází člověk domů po celém dni, měl by se v tom ideálním případě i těšit a domov by měl být bezpečným přístavem, kde se cítí dobře, ne dalším bojištěm, kde hrozí nebezpečí.

Intimní chvilky, zdroj: AlessandroBiascioli / Shutterstock

Funguje mezi vámi intimita?

A intimitou není myšlen jen dobrý sex, ale takové to něco, co je jen vaše a co víte, že by vám nedal nikdo jiný. Intimní chvilky, kdy si důvěrně povídáte a vzájemně se svěřujete. Nebo jen letmé doteky, když kolem sebe procházíte a je pro vás naprosto přirozené partnera pohladit. 

Je váš partner tzv. „posírač“ nebo „posouvač“?

Podle úspěšné podnikatelky a spokojené manželky Eriky Eliášové máme dva typy lidí v našem životě. Jedni z nich jsou „posouvači“, to jsou ti, co nám pomáhají posunout se dál a třeba nás i podporují. A pak máme „posírače“, to jsou takové typy lidí, co nás spíš brzdí, za každým naším nápadem vidí problém, říkají nám, proč by se to nemělo povést a vlastně nechtějí, abychom se posunuli dál, protože se pak sami cítí ohroženi. Mezi jaké lidi patří váš partner? Blíží se na škále spíše k posírači, nebo k posouvači?

Máte společné hodnoty?

Otázka společných hodnot je v dlouhodobém vztahu naprosto zásadní. Ideální je vyjasňovat si je ve vztahu co nejdříve, ale ne každý je na začátku vztahu takto uvědomělý. Nikdy však není pozdě se nad nimi zamyslet. Jsou tím myšleny důležité životní otázky, přes které tzv. nejede vlak. Nejprve se zamyslete nad vlastními hodnotami. Co pro vás důležité je a co není. Je pro vás důležité mít děti a vlastní rodinu? Co třeba otázka peněz, jste spíše šetřílci, anebo rádi utrácíte za věci, které ani nepotřebujete, a ušetřit peníze vám dělá problém? Vše, co je pro vás důležité, si sepište a pak si odpovězte, jestli to má partner podobně.

Je pro vás důležité mít děti a vlastní rodinu?, zdroj: New Africa / Shutterstock

Představte si sami sebe za 5 let

Zkuste zavřít oči a představit si sami sebe za pět let. Úplně se oprostěte od toho, co teď žijete. Zapojte fantazii a opravdu si vymyslete ten úplně ideální případ, může být i naprosto nereálný. Figuruje v něm váš partner? Nebo jste tam spíš sama a svobodná, případně s někým jiným?

Zdroje článku: