Banánová bábovka: recept, který stojí za vyzkoušení

Banánová bábovka: recept, který stojí za vyzkoušení
Bábovek existuje nepřeberné množství a každá pekařka má svůj tajný recept. Jednou z klasik je banánová bábovka, která díky banánům získá vláčnost a krásně žlutavou barvu. Můžete si být jistí, že touto stálicí nikoho nezklamete.

Proč zrovna banány?

Existuje mnoho důvodů, proč jíst banány. Obsahují přírodní cukry a rychle vám dodají energii.

Jeden banán pokryje až 10 % vlákniny, kterou byste měli sníst za den, a je účinným prebiotikem, tudíž zvyšuje množství důležitých bakterií ve střevech. Také v nich najdete minerální látky jako hořčík a draslík, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. A když spojíte banány a sladkou bábovku, vznikne vám neodolatelný moučník, při kterém nemusíte mít žádné výčitky, jíte-li ho v přiměřeném množství. Tento recept vychází z webu www.allrecipes.com.

Na banánovou bábovku s karamelovým přelivem budete potřebovat:

Na těsto:

  • 675 g polohrubé mouky
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 225 g másla
  • 115 g ztuženého tuku
  • 675 g cukru
  • 4 banány
  • 5 vajec
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 125 ml mléka
  • 225 g nasekaných pekanových ořechů

Na polevu:

  • 115 g másla
  • 115 g cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 60 ml smetany na šlehání

Předehřejte troubu na 165 °C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Elektrickým mixérem ve velké míse vyšlehejte máslo, tuk a cukr, dokud nebude krém světlý a nadýchaný. Přidejte banány a vejce. Vejce vmíchávejte po jednom. Přidejte vanilkový extrakt a přilijte mléko.  Nakonec přisypte ořechy. Těsto vlijte do formy. Pečte v předehřáté troubě asi 80 minut.

Pekanové ořechy, Zdroj: Dionisvera / Shutterstock

Mezitím si připravte polevu. V hrnci na středním plamenu zahřejte máslo, cukr, vanilkový extrakt a smetanu. Míchejte nepřetržitě, dokud se cukry nerozpustí, poté vařte po jednu minutu. Po vyjmutí z formy bábovku přelijte.     

Jak bábovku správně dopéct?

Náš tip: Většinu bábovek se vyplatí péct zpočátku zprudka při vyšší teplotě a potom žár stáhnout a spíše moučník dopékat. V první řadě se povrch těsta nespálí a bábovka také nevytvoří kolem středového komínku vysoký a nepraktický pupek, který je většinou zapotřebí po zchladnutí skrojit nožem. V opačném případě nebude dobře sedět na talíři. Nemůžete-li teplotu příliš regulovat, stačí přikrýt formu s těstem přibližně v polovině pečení kusem alobalu. Tato přikrývka bude mít podobný efekt jako snížená teplota.

Tipy na skladování

Není nic horšího, než když se bábovka včas nesní a musí se vyhodit. Víte, jak správně tento moučník uchovávat? Nejlepší je bábovku zabalit do potravinářské fólie nebo plastové krabičky, při pokojové teplotě vydrží čerstvá až tři dny. Pokud ji skladujete v ledničce, před servírováním nechte bábovku chvíli v pokojové teplotě nebo ji zahřejte, aby změklo máslo. Bábovku můžete dát i do mrazáku a poté nechat několik hodin rozmrazit. Tyto a další skvělé rady naleznete na www.preppykitchen.com. Je rozhodně lepší si uchovat domácí bábovku než kupovat již hotovou.  

Zdroje: