Jak to udělat, aby se hrníčková bábovka povedla?
Foto: Kaca Skokanova / Shutterstock

Jak to udělat, aby se hrníčková bábovka povedla?

Hrníčkové nebo hrnkové bábovky patřily a stále patří mezi nejvyhledávanější recepty u nás. Vždyť stačí jenom nasypat a smíchat suroviny v míse, vylít do formy, upéct a je hotovo. Ovšem pozor, i taková obyčejná a jednoduchá hrnková bábovka se může zkazit. Na co byste si měli dát pozor?

Jednoduchá hrnková bábovka s příchutí vanilky

Budete potřebovat:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • 3 hrnky cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 5 vajec
  • 16 polévkových lžic změklého másla
  • špetka soli
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu

Postup přípravy:

Než se pustíte do práce, troubu si předehřejte na 170 °C. Následně formu na bábovku vymažte olejem nebo máslem a pořádně ji vysypte polohrubou moukou. 

Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a solí. V další míse pomalu utřete máslo s cukrem, jakmile vidíte, že vzniká pěna, začněte přidávat olej. Musí vzniknout hladká směs. Do této směsi pak začněte zašlehávat vejce. Postupně přidávejte sypkou směs v kombinaci s mlékem. Pokud do vaječné směsi nasypete všechno hned, vytvoří se hrudky. Nakonec vmíchejte vanilkovou esenci a pořádně vymíchejte.

Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi jednu hodinu (záleží na vaší troubě). Po upečení bábovku nechte 15 minut vychladnout a poté ji zkuste opatrně vyklopit. Vyklopenou bábovku ještě nechte zcela vychladnout. Při servírování ji můžete dozdobit kopečkem vyšlehané smetany s cukrem a ovocem.

Pár pravidel, aby se bábovka povedla:

  • Všechny suroviny by měly být pokojové teploty, nikdy ne přímo z lednice a máslo byste nikdy neměli rozpouštět.
  • Formu na bábovku je potřeba pořádně vymazat a vysypat, zvláště, pokud už má něco za sebou.
  • Těsto do formy lijte pomalu a rovnoměrně. K vyrovnání také pomůže několikrát formou klepnout o desku.
  • Věříme, že se bábovky nemůžete dočkat a chutě jsou silnější, ale v tomto případě skutečně vyčkejte. Upečená horká bábovka se nesmí hned vyklápět, rozlomila by se, protože těsto ještě pořádně neztuhlo.
  • Bábovku jste vyklopili, ale je stále teplá? Nechte ji nejlépe na mřížce vychladnout, neměla by se krájet, pokud je ještě teplá.
  • Nejčastější chybou u přípravy hrnkové bábovky je použití mnoha jiných hrníčků. K přípravě si vyberte jeden hrnek a pracujte pouze s ním.
Zdroj: HappyPictures / Shutterstock

Pečení není žádná věda, jen má svá pravidla jako všechno ostatní.

Tak přejeme hodně štěstí a povedených bábovek.
Další tipy a rady naleznete zde.

Zdroje:

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy