Bábovka, jak se patří
Foto: Voloshyna Anna / Shutterstock

Bábovka, jak se patří

Kdo by nemiloval tu vůni čerstvě upečené bábovky, která se line po celém bytě. Bábovky jsou oblíbené v mnoha domácnostech, ne jenom kvůli jejich jednoduchosti, ale také chuti, která nikdy neomrzí.

Dnes už existuje nespočet receptů, kterými můžete svou bábovku obzvláštnit, ovšem starou dobrou klasiku nic nenahradí.

Hrnková bábovka

Hrnková bábovka patří asi mezi ty nejoblíbenější. A není divu, stačí jenom “nahrnkovat” požadované suroviny, smíchat a je hotovo – ideální pro ty, kteří si s váhou moc dobře nerozumí. Vyzkoušet můžete například jemnou hrnkovou bábovku se smetanou.

Budete potřebovat:

  • 1 ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 2 ¾ hrnku cukru krupice
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup přípravy:

Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 180 ° C. Přichystanou formu si pečlivě vymažte (olejem, máslem, sádlem) a vysypte (polohrubou, hrubou moukou, krupicí nebo použít můžete i kokos). 

Máslo pokojové teploty s cukrem utřete (dejte si vážně záležet, i obyčejná hrnková bábovka si zaslouží být delikatesou). Jakmile se vám v míse vytvoří pěna, postupně přidávejte vejce, opět pokojové teploty.

Na řadu přichází smetana, kterou postupně do pěny zašleháváte společně s prosátou moukou a solí – po částech. Nakonec přidejte vanilkovou esenci, promíchejte a těsto vlijte do formy. Formu vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 180 °C necelou hodinu. Abyste poznali, zda je bábovka upečená, můžete si pomoci párátkem, které do bábovky zapíchnete. Pokud zůstane po vytažení čisté, bábovka je hotová.

Bábovku nechte vychladnout a poté ji opatrně vyklopte. Dejte si pozor, aby při vyklopení uvnitř nebyla stále horká, mohla by se vám rozpadnout.

Olejová bábovka

Mezi další klasiky, která se často objevuje na našich stolech, patří olejová bábovka. I ta je velmi jednoduchá a při její přípravě takřka nemůžete nic zkazit. Vyzkoušet můžete například tento francouzský recept, který je založen na citronech a olivovém oleji.

Budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 165 g polohrubé mouky (klidně můžete dát půl na půl hladkou a polohrubou)
  • 1 čajová lžička přášku do pečiva
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 55 ml olivového oleje
  • 1 polévková lžíce rozpuštěného másla
  • 2 citrony (musí být perfektně omyté)
Zdroj: MarcoFood / Shutterstock

Postup přípravy:

Než se do čehokoliv pustíte, nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte a vysypte hrubou nebo polohrubou moukou. Cukr a citronovou kůru z citronů smíchejte, přidejte vejce a pořádně promíchejte. Smetanu ke šlehání vyšlehejte a opatrně přidejte k vaječné směsi – musí se zcela spojit v tekuté těsto.

Mouku s práškem do pečiva prosejte a přidejte k tekuté směsi. Olivový olej mírně zahřejte a přidejte do těsta. Všechno pořádně smíchejte a nalijte do předem připravené bábovkové formy. Pečte při 180 °C asi jednu hodinu. Po upečení nechte bábovku vychladnout.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroje:

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy