Makronky už vás nevyškolí! Recept krok za krokem

Makronky už vás nevyškolí! Recept krok za krokem
Postrach všech amatérských cukrářů, který vám neodpustí ani tu nejmenší chybičku. Když se ale tradiční francouzský dezert vyvede, zpoza plotny pořádně zazáříte. Postup sám o sobě není složitý ani zdlouhavý, jen je třeba se ho důsledně držet.

Suroviny

  • 140 g mandlové mouky 
  • 150 g moučkového cukru 
  • 150 g cukru krystal
  • 100 g bílků 
  • 38 ml vody 
  • špetka soli 
  • potravinářské barvivo 

Než začnete péct 

Klíčová je správná volba a příprava surovin, stejně jako jejich přesná gramáž. Mandlovou mouku si můžete připravit doma, jednoduše namletím oloupaných mandlí. Hranicí mezi úspěchem a upečením makronek, které udělají parádu maximálně v koši, je jemnost mleté mouky. I v případě, že mandlovou mouku koupíte v supermarketu nebo zdravé výživě, doma si ji znovu přemelte. Platí, že čím jemnější je, tím lépe makronky v troubě vyskočí. 

Vaječné bílky by měly být odstáté. Nejlepší bude, když si vejce rozklepnete den předem, bílky v hrnečku překryjete fólií a dáte na noc do lednice. Pokud jste pečení neplánovali předem, odvažte bílky alespoň několik hodin dopředu a nechte je venku dojít do pokojové teploty. 

Základem makronek je cukrový rozvar. Nenechte se jím odradit, jistě se vám povede hned napoprvé. Při jeho přípravě se však neobejdete bez jedné věci, a to kuchyňského teploměru. Co se týče potravinářského barviva, práškové je sice levnější, doporučujeme ale spíše to tekuté. 

Postup

Na sporáku si připravíme menší hrnec s krystalovým cukrem a vodou. 

Naváženou mouku smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme. Pokud jste předtím mouku mleli, nebojte se k ní nakonec přidat také cukr, promixovat ji i s ním a poté prosít.

Poté si rozdělíme odstáté bílky o pokojové teplotě na 45 g a 55 g.

Menší část dobře smícháme s barvivem (pokud nemáte odhad, barvivem nešetřete, sytě barevné makronky jsou vždy pohlednější než ty pobledlé), přidáme do mísy s moukou a cukrem a lehce utřeme.

Druhou část bílků si připravíme do mísy, ve které budeme později mixovat, a přidáme špetku soli. 

V hrnci se nám mezitím ve vodě rozpustil cukr, na středním plamenu ji začneme ohřívat. Za neustálého míchání pomalu přivedeme k varu. Jakmile začne cukrový rozvar probublávat, začneme na střední rychlost šlehat bílky. Na teploměru kontrolujeme teplotu rozvaru, jakmile dosáhne 118 °C, za neustávajícího šlehání začneme rozvar pomalu přilévat k bílkům.

Šleháme, dokud sníh pořádné nezhoustne a neochladí se. Zde je potřeba obezřetnost, sníh musí být našlehaný dostatečně, snadno jej ale přešleháte! Jeho správná konzistence vypadá tak, že když vytáhneme metly, potáhne se za nimi špička, která se pak ztrácí i několik minut. 

Zdroj: JPliatsushok / Shutterstock

Vyšlehaný sníh s rozvarem přidáme ke směsi v druhé míse a stěrkou promícháme. Je důležité směs promíchat dobře, zároveň ale co nejjemněji, abychom nenarušili strukturu nadýchaného sněhu.

Těsto naplníme do stříkačky a na pečící papír vytváříme kroužky o průměru zhruba tří centimetrů, vždy alespoň centimetr od sebe. Opravdu dobře udělané těsto v troubě nabude do výšky, ne no šířky. Troubu předehřejeme na 130 °C. Plechem s makronkami potom několikrát silně udeříme o linku (například o rozloženou utěrku), abychom z nich vyhnali přebytečný vzduch, který uteče ve formě bublinek.

Nyní již není kam spěchat, pokud makronky necháte cestou do trouby ještě odstát, bude to jenom dobře. Schnout na plechu mohou i několik desítek minut, není to však nutné. 

Makronky pečeme 25 minut, troubu během pečení neotevíráme. Po vytažení necháme ještě chvíli odpočinout na plechu, abychom je při sundávání nepromáčkli nebo nezlomili. Takto upečené makronky můžete skladovat i několik týdnů v uzavřené míse a až poté plnit krémem. 

 

Zdroje: