Muškáty vyžadují specifické zalévání: Držte se těchto rad, aby se vašim rostlinkám dařilo lépe než těm u sousedů

Muškáty vyžadují specifické zalévání: Držte se těchto rad, aby se vašim rostlinkám dařilo lépe než těm u sousedů
O záhon muškátů je potřeba svědomitě pečovat. Nejen pravidelně hnojit, samotné zalévání má svá určitá pravidla. Přečtěte si, jak svým muškátům dopřát tu nejlepší péči prostřednictvím samotného zalévání.

Nejlepší denní doba na zalévání

Muškáty se zalévají několikrát týdně podle toho, zda je půda suchá nebo vlhká, když přijde čas zalévání. Většinou jednou za dva dny, pokud není příliš horko a voda se z půdy nevypařuje příliš rychle. Co se týče denní doby, rozhodně nelze doporučit pravé poledne a hodiny bezprostředně před ním ani po něm. 

Uprostřed léta je lepší kontrolovat vlhkost v půdě dvakrát denně, a to hned ráno a večer. V případě, že teplota je přívětivější, zaléváme vždy ráno.

Zjišťujeme, zda muškáty potřebují zalít

Občas se stane, že muškáty nepotřebují zalít a svou péčí bychom jim hodně ublížili. Před každým zaléváním se proto přesvědčíme, zda muškáty vodu potřebují. Nestačí pouze zkontrolovat, zda na povrchu je půda suchá. Před zaléváním si proto uděláme jednoduchý test, který nám prozradí, zda zalévat či ještě počkat.

Zkontrolujeme nejen povrch, ale také horní vrstvu hlíny tím, že do ní zaboříme prst, a to nejlépe pět centimetrů pod samotný povrch. Půda musí být suchá i v této části. Pokud se to stane, muškáty již potřebují zalít. Nešetřete vodou, muškáty pijí hodně vody vzhledem k tomu, že mají velké množství květů. Pokud půda není tak suchá, jak jste očekávali, další test proveďte za dva dny (v případě, že půda je vlhká dost).

Není dobrý nápad spoléhat se na to, jaké je zrovna počasí. I když pršelo, muškáty mohou padající vodu blokovat svými listy. Vlhkost hlíny proto kontrolujeme za jakéhokoli počasí, pokud zrovna není průtrž mračen.

Jak zalévat

Muškáty je nejlepší zalévat pomocí konve. Voda by ideálně měla být vlažná, hlavně v horkých dnech, kdy příliš studená voda může způsobit rostlinám šok z důvodu většího teplotního rozdílu. Je lepší zalévat více, aby rostlina měla dostatek vody, důležité ale také je to nepřehánět. Pokud se muškát bude ve vodě topit, postupně začne uhnívat.

Vodou zaléváme půdu, zejména v teplejším počasí se snažíme nezalévat listy ani stonky.

Zalévání muškátů v květináčích

Nezáleží na tom, zda máte byt s balkonem či lodžií, či muškáty pěstujete doma, nebo zda máte dům se zahradou, ale rozhodnete-li se muškáty pěstovat v květináčích, měli byste jim věnovat větší péči.

Muškáty pěstované v květináčích lze zalévat stejně jako ty v záhonech, pouze testy vlhkosti se provádí častěji vzhledem k tomu, že obecně všechny rostliny v květináčích pijí více vody.

Nebo existuje alternativní možnost, a sice spodní zalévání (zalévání nikoli hlíny, nýbrž lití vody na tácek pod květináčem, z kterého hlína vodu absorbuje). Tato metoda má tu nevýhodu, že nesmyje soli a další minerály z půdy, proto je čas od času vhodné zalít muškáty klasicky, a to buď konvičkou nebo vodou z kohoutku (zde ovšem opatrně). A jak na spodní zalévání?

Je to jednoduché, čím více děr spodek květináče má, tím lépe. Nalijte do tácku vodu a počkejte deset minut. Poté zkontrolujte, zda je půda již vlhká. Pokud se tak stalo, vylijte přebytečnou vodu, aby nedošlo k přílišnému promočení půdy. Je-li půda stále suchá, přilijte více vody a počkejte ještě dvacet minut, poté zbytek vody na tácku vylijte.

Zdroje článku: