Aby tvarohová bábovka dopadla přesně tak, jak má

Aby tvarohová bábovka dopadla přesně tak, jak má
Nahlásila se vám návštěva a vy urputně přemýšlíte, co byste rychle upekli? Bábovka je v tomto případě ideálním řešením.

Pokud vám přijde obyčejná bábovka moc jednoduchá a nudná, vyzkoušet můžete například výbornou bábovku tvarohovou, která se rozplývá na jazyku.

Ovšem pozor – ačkoliv bábovka patří mezi ty nejjednodušší recepty moučníků, i tak je důležité dodržovat jistá pravidla, aby se bábovka podařila přesně tak, jak má.

Tvarohová bábovka podle našich babiček

Vzpomínáte na to, jak to u našich babiček vždy krásně vonělo nějakou dobrotou z trouby? A jak je možné, že u nich vždy chutnalo a stále chutná nejvíce? Právě ony a zase jejich babičky a maminky věděly, že i v kuchyni je nutné dodržovat jistá pravidla. Pojďme se tedy podívat na oblíbenou tvarohovou bábovku, která má tendence se někdy srazit nebo se zcela rozpadnout. Vyzkoušet můžete následující recept:

Recept: co budete potřebovat?

  • 4 vejce
  • 250 gramů krupicového cukru 
  • 2 lžíce rumu 
  • 250 g plnotučného tvarohu 
  • 250 g Hery 
  • 250 g polohrubé mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička jedlé sody 

Postup přípravy:

Základním a nejdůležitějším krokem, který je třeba udělat, aby se vám bábovka nesrazila je, vyndat všechny suroviny z lednice a vyčkat na jejich pokojovou teplotu. Tento krok vám zajistí krásně nadýchané těsto, protože díky pokojové teplotě se do něj dostane více vzduchu. Navíc vejce, pokud jsou čerstvě vytažená z lednice se mohou tu a tam srazit.

Takže mezitím si vymažte formu na bábovku a poctivě ji vysypat – můžete použít polohrubou mouku, ale pro lepší chuť ji doporučujeme vysypat kokosem.

Zdroj: Trendy Rowdy / Shutterstock

Než se pustíte do přípravy, je také důležité si předehřát troubu na 180°C. Vejce s cukrem utřete (nešlehat, ale utřít) do pěny a postupně přidávejte rum. Dejte si záležet a klidně třete i patnáct minut. Poté do pěny po malých kouscích přidávejte tvaroh (důležité je koupit tvaroh plnotučný ve vaničce, nikdy nepoužívejte tvaroh hrudkovaný) a lehce rozpuštěnou Heru. Jakmile máte hotovo, opatrně vmíchejte všechny sypké suroviny a pořádně promíchejte.

Hotové těsto nalijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte na 180 °C asi 35-40 minut – záleží na typu trouby. Nejlepší je, když budete bábovku během pečení sledovat (když si nejste jisti, pomůže klasické párátko, které zabodnete do bábovky a po jeho vytažení musí zůstat čisté).

Jakmile je hotová, vytáhněte ji z trouby a nechte vychladnout!

Pár rad na závěr:

Je důležité, jakou má vaše forma na bábovku barvu. Pokud je tmavá, snižte teplotu na pečení alespoň o deset stupňů – tmavá barva více přitahuje teplo.
Nikdy, ale opravdu nikdy se nesnažte vyklopit bábovku, když je čerstvě vytažená z trouby.

Bábovka musí nejdříve zčásti vychladnout, jinak se vám může stát, že místo celé bábovky vyklopíte pouze její část.

Mouku s práškem do pečiva vždy prosejte, zbavíte se tak hrudek a těsto bude nadýchané a jemné.

Věříme, že vám naše tipy, jak upéct dokonalou tvarohovou bábovku pomohly. Znáte ještě nějaké staré osvědčené rady?

Zdroj: