Sváteční bábovka z vaječného likéru

Sváteční bábovka z vaječného likéru
Dobře vychlazený vaječný likér je doménou Vánoc. Je zatraceně dobrý, a tak v lednici obvykle dlouho nevydrží. Kdybyste přece jenom skleničku vaječného likéru ušetřili, může z ní vzniknout sváteční bábovka z vaječného likéru!

Na bábovku z vaječného likéru vám postačí ten kupovaný

Pokud patříte k těm, kteří nemají vánoční přípravy hotové, dokud se jim v lednici nechladí doma vyrobený vaječný likér, určitě nám dáte za pravdu, že jeho výroba nepatří k těm nejlehčím. S domácím vaječným likérem proto neplýtvejte. Sváteční bábovka z vaječného likéru může vzniknout z toho kupovaného.

Bábovka z vaječného likéru je snadná na přípravu, je rychle hotová a chutná božsky. Ideální kombinace pro sváteční chvíle!

Na bábovku z vaječného likéru potřebujete tyto ingredience:

  • 250 ml oleje
  • 250 g krystalového cukru
  • 5 středně velkých vajec
  • 250 ml vaječného likéru (klidně můžete vyzkoušet i jiné druhy likéru, třeba oříškový likér)
  • 250 g polohrubé mouky
  • jedno balení prášku do pečiva
  • jednu čajovou lžičku jedlé sody
  • špetku soli

Ze všeho nejdříve rozehřejte troubu a vymažte formu

Ze všeho nejdřív si rozehřejte troubu na teplotu 180 °C, abyste ve finále nemuseli na její rozehřívání čekat. Dopředu si můžete vymazat bábovkovou formu. Víte, že dnes jsou dostupné praktické oleje na pečení ve spreji? Aplikace tohoto oleje je velmi jednoduchá a máte jistotu, že se dostanete i do těch nejmenších záhybů formy. S touto vychytávkou vás vymazávání formy možná začne i bavit. Většinou totiž tahle činnost nepatří k těm oblíbeným.

Zdroj: orinocoArt / Shutterstock

Jaký je postup?

Trouba už se rozehřívá a vy můžete začít pracovat na vaší sváteční bábovce z vaječného likéru. Pokud vaše rodinka zatím ani netuší, jakou dobrotu pro ni chystáte, bude velice mile překvapena.

Polohrubou mouku prosejte přes síto a přidejte do ní prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. V druhé míse umíchejte celá vejce s krystalovým cukrem do hladké pěny. Postupně přidejte olej, vaječný likér a v závěru do těsta zapracujte směs mouky, sody, prášku do pečiva a soli.

Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy (můžete klidně vylít i na plech a udělat tak zvanou bábovku na plech) a šup s bábovkou do trouby. Bábovku s vaječným likérem pečte asi 50 minut. Při pečení bábovky vyzkoušejte starý dobrý trik se špejlí. Bude-li se na špejli lepit těsto, potřebuje si bábovka v troubě ještě nějakou dobu pobýt.

Za dobu, než se bábovka upeče, jste mohli krásně stihnout dorazit láhev se zbytkem vaječného likéru. Pak už jen nezbývá, než voňavou bábovku pečlivě pocukrovat a naservírovat ji hladové rodince. Ta se bude jednohlasně dotazovat, co je to za dobrotu. Zdalipak v bábovce vaječný likér poznají hned napoprvé? 

Zdroje: