Nakupujete ojetinu? Jak se vyhnout nablýskané bídě

Nakupujete ojetinu? Jak se vyhnout nablýskané bídě
Je načase koupit nové auto, nicméně vaše finanční situace vám dovoluje pouze nákup ojetiny? Na tom samozřejmě není nic špatného, stačí se podívat na různé bazary. Každopádně při každém nákupu si musíte dát velký pozor, abyste nenaletěli.

Vybrat si to správné ojeté auto je v dnešní době fakt „zabíračka“. I když jich bazary nabízí mnoho, vždy si musíte dát pozor na pár hlavních věcí:

Najeté kilometry

Našli jste parádní auto, a navíc je na něm najeto málo kilometrů? Dejte pozor, než se začnete radovat! Každé auto najede ročně průměrně patnáct tisíc kilometrů. Měli byste tedy vynásobit stáří auta tímto číslem. Hodně také prozradí interiér auta. Pokud je ošuntělý, řadicí páka osahaná a na tachometru pouze sto tisíc kilometrů, dejte velký pozor.

Zkontrolujte veškeré doklady

Než přestoupíte ke koupi, rozhodně byste měli zkontrolovat všechny doklady a porovnat je se skutečností. Hlavně byste se měli zaměřit na VIN kód. Abyste předešli leasingovému podvodu, zjistěte si, zda na vozidlo nejsou vázána práva cizích osob.

Zdroj: Autor: Bilanol / Shutterstock

Nekupujte vůz ze zahraničí

Pokud je vozidlo dovezeno ze zahraničí, je dost možné, že se jedná o nabourané a opravené auto. Není také jisté, že se vyhnete koupi kradeného auta. Proto raději vždy kupujte ojeté vozy, které byly vyrobeny v Česku.

Než přestoupíte ke koupi, rozhodně byste měli zkontrolovat všechny doklady a porovnat je se skutečností.

Prozkoumejte auto

Při koupi ojetého auta je také velké riziko, že bylo bourané. Existuje jednoduchý trik, jak to odhalíte. Změřte si hloubku laku speciálním diagnostickým přístrojem. Pokud jej nemáte, stačí, když budete sledovat spáry mezi jednotlivými komponenty na karoserii a rozdíly mezi odstíny laku. Také je dobré pečlivě prozkoumat místa, která jsou často napadána korozí, jako prahy, blatníky či páté dveře.

Věříme, že naše rady vám pomohou a vaše nové auto vám bude sloužit spolehlivě ještě mnoho let.