Jak se stát oblíbeným. Stačí být sám sebou

Jak se stát oblíbeným. Stačí být sám sebou
Jak to děláš? Zavrtí hlavou kolegyně, které jste právě řekla, jak dobře se vám podařilo uzavřít obchod. Jak na to, abyste byli u druhých lidí oblíbení a úspěšní? Můžete vyjít se všemi. Všichni jsme to zažili už ve škole. Nepřestali jste mít spolužáky rádi, i když vám nedovolili opsat úkoly.

Nejdůležitější pravidlo zní: nesnažte se získat náklonnost všech kolem vás. Přijměte skutečnost, že ne každý vás bude mít rád. Proč? Protože to tak zkrátka nefunguje. Jen proto, že na světě jsou lidé, kteří někoho nemají rádi, ani když se dotyčný postaví na hlavu, nepřestanou ho mít rádi i ostatní.

Vraťme se zpět do školních lavic. Zde funguje jednoduchý obranný mechanismus. Student, který například nechává ostatní opsat úkoly, se automaticky stane tím „oblíbeným“ a naopak student, který se nenechá spolužáky využít, se stane tím „neoblíbeným“. Po čase ale neoblíbený najde sto způsobů, jak prokázat, že je ten lepší a stane se oblíbeným. Proto nedovolte, aby vás ostatní zneužívali jenom proto, abyste se jim zalíbili. V tomto případě nefunguje princip vděčnosti. Místo toho, abyste za někoho něco udělali, dejte mu šanci, aby to udělal sám. Zkrátka místo ryby mu dejte rybářský prut – pak se vám to jistě vrátí zpět. Zpětná vazba je nejdůležitější při jednání s lidmi. Pokud chcete, aby vás lidé měli rádi, musíte mít v první řadě rádi vy je.

Trochu laskavosti každý den, upřímný úsměv, dobré slovo, nesobecká pomoc pomáhají budovat mezilidská pouta trvající po dlouhou dobu, třeba i na celý život. Pokud jste přístupní dávat oběti, jste ochotní a milí, máte šanci, že se vám toho samého dostane i od vašeho okolí. Lidé mají přirozenou tendenci být sympatičtí k atraktivním, dobře udržovaným, svobodomyslným a sebevědomým lidem - jedná se o tzv. Haló efekt (posuzování druhého na základě prvního dojmu). Když takovou osobu potkáme, podvědomě jí připisujeme pozitivní atributy. A první dojem se opravdu počítá. Proto je těžké mít rád někoho, kdo nás pozdraví s kyselou tváří a konverzaci začíná stěžováním a negativními příhodami. Nemusíte být ideální, abyste se zalíbili. Naopak. Toto dokázal známý americký psycholog Elliot Aronson, který nechal své studenty poslouchat krátké řečnické projevy několika lidí.

Ukázalo se, že nejvíce sympatií u studentů vzbudil ten, kdo během řeči udělal chybu, přeřekl se, ale rychle ze své chyby dokázal vybruslit humorným komentářem. Nebál se tedy toho, že není dokonalý a naopak ze své nedokonalosti dokázal udělat spíše přednost, a navíc publikum rozesmál. Tento pokus dokazuje, že dáváme přednost obyčejným lidem, kteří jsou schopni přiznat své slabiny. Nezaměňujte popularitu s oblíbeností. Podívejte se například na celebrity. Jejich tváře blikají v médiích jako kaleidoskopické obrázky. Dnes je někdo populární, ale zítra, když krátká chvíle slávy opadne, si téměř nikdo nevzpomene ani na jeho jméno. Lidé, kteří si opravdu zaslouží lásku, se nemusejí přetvařovat. Budou zkrátka oblíbení takoví, jací ve skutečnosti jsou. Nesnažte se o soucit, nesnažte se za každou cenu potěšit ostatní a nikdy se nikomu nevnucujte. Je lepší být vždy sám sebou, upřímný a mít jen pár věrných přátel, kteří znají vaši cenu, než být obklopen velkou skupinou pouze známých, kteří vás ve skutečnosti ani dobře neznají. Naučte se být sám sebou a především – mít rád sám sebe.