Má vaše firma alespoň 10 zaměstnanců? Budete muset pravidelně testovat

Má vaše firma alespoň 10 zaměstnanců? Budete muset pravidelně testovat
Nové opatření v boji proti covidu, nově budou muset pravidelně testovat také firmy, které mají 10 až 49 zaměstnanců. První kolo testování musí uskutečnit už do 26. března.

Díky celoplošnému a pravidelnému testování ve firmách se každý den podaří odhalit mnoho pozitivních případů nákazy koronavirem. Zatímco ty největší firmy začaly s testováním už před několika týdny, tak už 2 týdny s nimi povinně testují také středně velké firmy do 249 zaměstnanců. To se ale co nejdříve změní.

Povinné testy pro firmy s více než deseti zaměstnanci

Do 26. března musí mít první kolo testování za sebou také podniky s počtem zaměstnanců od 10 do 49, těch se dosud toto nařízení netýkalo. Firmy jsou povinny výsledky testování hlásit, jinak jim hrozí nemalá pokuta.

Doposud musely firmy testovat jednou za 7 dní, vláda však zvažuje zvýšit frekvenci testování. Firmy by měly testovat nejspíš dvakrát během týdne, toto stanovisko však dosud není finální.

Testů je prý dostatek

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se nechal slyšet, že prvotní problémy s logistikou a distribucí testů jsou zažehnány. Na trhu je podle něj dostatek rychlých antigenních testů, firmy by na jejich dodání neměly čekat dlouho. Na každý test se budou firmám kompenzovat náklady ve výši 60 Kč. Podle Havlíčka se denně přijde až na 3 000 nových případů právě díky povinnému testování ve firmách.