Pomerančový likér se skořicí, badyánem a vanilkou

Pomerančový likér se skořicí, badyánem a vanilkou
Sladký nápoj s chutí tropického ovoce a s vůní vánočního koření je tím pravým štědrovečerním přípitkem nebo netradičním vánočním dárkem.

S přípravou likéru začněte včas, ať stačí dostatečně uležet. Nemáte-li dostatek času, macerování zkraťte na 48 hodin, ale čím déle se bude koření namáčet, tím výraznější likér získáte.

Pomeranče a smotky skořice volíme raději z bio produkce. Zejména u pomerančů, u kterých použijeme i kůru, jsou plody bez obsahu toxických postřikových přípravků vhodnější. Kromě zdravotní stránky zároveň nedojde k negativnímu ovlivnění chuti a vůně výsledného extraktu. Také vodku zvolíme raději vícenásobně destilovanou a s vyšším obsahem alkoholu. 

Budeme potřebovat:

6 bio pomerančů

3 svitky skořice

2 kousky badyánu

1 lusk vanilky

400 g jemného třtinového cukru

1 litr vodky

1 litr vody

Příprava:

Oloupeme dobře omytou pomerančovou kůru a očistíme ji od bílých částí. Pomerančovou kůru s kořením necháme týden macerovat ve vodce. Každý den několikrát protřepeme.

Z oloupaných pomerančů si připravíme hustou šťávu. Pomeranče nadrobno nakrájíme, přidáme cukr s vodou a svaříme na sirup. Pomoci si můžeme ponorným mixérem. Sirup po vychladnutí scedíme a v uzavřené nádobě uložíme do lednice.

Po týdnu scedíme vodku s kořením a smícháme se sirupem, prohřejeme a rozlijeme do lahví.