Marseille: Město zločinu, které inspirovalo mnoho filmových tvůrců

Marseille: Město zločinu, které inspirovalo mnoho filmových tvůrců
Marseille je město nacházející se na jižním pobřeží Francie, západně od proslulé a třpytivé riviéry. Je to město, jehož historie sahá až do roku 600 př. n. l. a žije zde v současnosti přibližně 850 tisíc lidí. Město je proslulé kriminalitou a obchodem s drogami.

Francouzská spojka

Zločin a obchod s drogami se zde zabydlel už hodně dávno a je to právě špatná pověst, která sem láká mnoho filmových tvůrců, kteří toto město zvěčnili ve svých projektech. Jedním z takových snímků je Francouzská spojka (1971), v hlavní roli s Genem Hackmenem.

V 30. letech si vůdce korsické mafie Paul Carbone uvědomil, že americký trh je velká obchodní příležitost pro prodej drog ve velkém. A tak vznikl plán. Začal přepravovat mák z Turecka do Francie přes Marseille, poté do Kanady, a nakonec do USA. Tato trasa, brzy označená jako „francouzská spojka“, byla zvolená přes Marseille záměrně. Šlo o velký přistav ve Středomoří, kde byla velká šance, že zásilky nebudou objeveny. A obchod se pomalu rozvíjel.

Americké úřady o „francouzské spojce“ věděly už od roku 1937, kdy objevili v Marseille řadu laboratoří, které zpracovávaly morfinovou pastu. CIA však údajně nad tímto korsickým gangem držela ochranou ruku, protože z jeho pomocí nepadl starý přístav Marseille na konci 2. světové války do rukou francouzských komunistů. Po válce se k výnosnému podnikání připojil Ricoh. O jeho jmění se předpokládalo, že jej získal za dob působení na francouzském gestapu.

V 50. a 60 letech se touto trasou dostávalo do Ameriky stále větší množství drog. Odhaduje se, že do roku 1960 po této trase bylo přepraveno 2300 kg čistého heroinu. Francouzské úřady údajně váhaly zatknout člověka, který byl ve 2. sv. válce ve francouzském odboji.

Americká vláda se údajně snažila dohodnout s Tureckem, aby snížilo množství vyváženého opia, ale úspěch neměli. Nakonec došlo k velké mezinárodní akci a na celou drogovou síť začátkem 70. let. Zabavili lodě s drogami a zatkli stovky lidí. Začala i válka gangů a bylo zabito mnoho členů mafie.

„Francouzská spojka přinesla do USA obrovské množství drog a do obchodu s drogami bylo zapleteno i mnoho policistů. Zisk byl velmi lákavý.

Nevyřešená záhada

Dodnes však nad celým případem visí jeden otazník. V roce 1962 byla do trezoru newyorské policie uzavřená velká zásilka heroinu v hodnotě 73 milionů dolarů. Když byl trezor v roce 1972 otevřen, místo drog tam byla mouka a kukuřičný škrob. Droga už byla dávno v ulicích města. Podařilo se odhalit pár policistů, kteří byli do akce zapletení. Byl také odsouzený hlavní organizátor Anthony Casso. Dostal v Americe 455 let vězení. Tajemství, jak se drogy dostaly do ulic, zůstalo neodhalené dodnes.

Marseille ve filmu

Město Marseille zaujalo i další filmaře a posadilo sem děj filmu Borsalino z roku 1970, kde si spolu dali hereckou partičku Alan Delon a Jean-Paul Belmondo. Zavedli diváky do 30. let do prostředí místních gangů.

Špatná pověst města, kde můžete i ve dne potkat sotva dospělého mladíka se samopalem a kde jsou čtvrti, kam se bojí zajet i policie, je lákadlem filmařů do dneška.

Film 22 výstřelů z roku 2010 vypráví příběh bývalého mafiána v podání Jeana Reno, kterého dohnala jeho temná minulost. Snímek La French z roku 2014 přivádí na scénu policistu Jeana Dujardina, aby pomohl v Marseille rozložit síť organizovaného zločinu spojeného s obchodem s drogami. O napětí a akční scény nepřijdete ani v seriálu Marseille z roku 2018 s Gerardem Depardieu. Jde sice o život politiků, ale nechybí zde organizovaný zločin, pořádné střílečky a mafiánské praktiky. Seriál je na Netflixu.