Prohřejte se: Byliny a potraviny na zahřátí těla

Prohřejte se: Byliny a potraviny na zahřátí těla
V chladném období roku nám hrozí prochladnutí a s ním spojená rýma, virózy a chřipky. Naštěstí máme jsou nám k dispozici dary z přírody v podobě bylin, které mají silné prohřívací účinky.

Krátké dny s nedostatkem slunce a pohybu způsobují rychlé prochladnutí těla a větší náchylnost ke špatné náladě a nemocem. K lepší odolnosti organismu před prochladnutím nám kromě pohybu na čerstvém vzduchu pomohou prohřívající potraviny a byliny.

Během chladných měsíců vaříme zejména z plodin, které jsou dostupné v našem podnebném pásu. Ze zeleniny je to zelí, tykve, dýně, červená řepa, kapusta, cibule, pórek a česnek, z obilovin hlavně rýže natural, jáhly, oves, pohanka a kroupy. V zimě jsou ideální husté zeleninové vývary a omáčky. Jezte dostatek ořechů a sušeného ovoce. Naopak se vyvarujte většímu množství čerstvého ovoce a zeleninových salátů, zpomalují metabolismus a výrazně ochlazují. 

Obzvlášť v zimním období bychom měli dbát na teplo od nohou. Trpíte-li pocitem chladných nohou, nohy si masírujte speciálním skořicovým nebo zázvorovým krémem a oblékněte si teplé bavlněné ponožky. Nohy se krásně prohřejí a prokrví. 

Už jen při mírném prochladnutí si dopřejte teplou koupel s přídavkem prohřívacích éterických olejů. Pozor, éterické oleje před přidáním do koupele nezapomeňte vždy rozmíchat v hydrofilním oleji nebo plnotučném mléce! Do sklenice s plnotučným mlékem nebo smetanou zamíchejte 5–10 kapek éterického oleje. Vybírejte podle vůně z těchto olejů:

Rozmarýn je vynikajícím stimulantem, podporuje koncentraci, působí proti únavě a úzkosti. Pomáhá při nachlazení a prokrvuje svaly. Nepoužívejte v těhotenství a při vysokém krevním tlaku. 

Borovice má skvělé antiseptické účinky, zklidňuje kašel, astma a posiluje energii. Pomáhá koncentraci a je výborným afrodisiakem.

Eukalyptus pomáhá při chřipce, nachlazení a zánětech dutin. Prohřívá a chrání močový měchýř a ledviny. Dobře působí na revmatické a svalové bolesti.

Jalovec je podpůrným prostředkem při chronických onemocněních močových cest a ledvin. Zmírňuje revmatické bolesti. Rozproudí lymfatický systém a odvádí škodlivé látky z těla. Nepoužívejte v těhotenství a při zánětech močového měchýře. 

Hřebíček má výrazné antiseptické a antibiotické vlastnosti. Působí preventivně na respirační onemocnění a silně prokrvuje. Nepoužívejte v těhotenství.