Radujte se z bohaté úrody. Nenáročnou zeleninu si snadno vypěstují i začátečníci

Radujte se z bohaté úrody. Nenáročnou zeleninu si snadno vypěstují i začátečníci
Barevný zeleninový záhon na vaší zahrádce nemusí být pouhým snem, i když jste v pěstování začátečníci. Stačí si vybrat zeleninu nenáročnou na údržbu, pak už jen bez velkého úsilí sklidíte spoustu čerstvých vitamínů. Doporučuje se např. hlávkový salát, červená řepa nebo ředkvičky.

Pro začátek je třeba obstarat vhodný záhon

Staré odrůdy zeleniny bývají obzvlášť robustní a snadno se o ně pečuje, protože se celá staletí přizpůsobovaly klimatickým podmínkám regionu. Nejlepší tedy bude, když se při nákupu semen ujistíte o jejich správné kvalitě a nativních odrůdách. Než začnete s pěstováním, připravte si vhodný záhon. Abyste mohli dobře sklízet, měl by být dostatečně široký pro snadný přístup ke středu z jedné strany. Optimální vzdálenost mezi jednotlivými lůžky je 25 až 30 cm.

Chcete-li pěstovat různé druhy zeleniny, nejdřív si zjistěte, zda se k sobě hodí. Např. červená řepa by se neměla vysazovat vedle brambor, jelikož obojí tvoří hlízy pod zemí. Měly by příliš málo místa. Přesvědčte se také, že jste si vybrali správné umístění. Hodí se chráněné, ale vzdušné místo orientované severojižně. Rostlinám tak zajistíte dostatek slunce. Užitečná bude rovněž nedaleká vodovodní přípojka.

Šest odrůd nenáročných na údržbu

Ředkvičky rostou rychle a lze je vysévat po většinu sezóny až do září. Nepotřebují výjimečně hlubokou půdu ani spoustu prostoru a snesou i trochu stínu. Po zasazení potrvá jen 4–6 týdnů, než si budete moct vychutnat výsledky své nenáročné práce třeba ve šťavnatém salátu.

Do dubna můžete vysazovat mangold. Každá jednotlivá rostlina potřebuje asi 30–40 cm prostoru ze všech stran. Proto je lepší vytahovat slabší exempláře poté, co vyklíčily. Kromě toho vždy odstraňte vnější listy. Čerstvý mangold si v kuchyni budete vychutnávat po celou zahradnickou sezónu.

Vhodná je také už zmíněná červená řepa, vysazovaná od dubna do června. Hodí se na záhon se zelím, okurkou, salátem nebo česnekem. Hlízy můžete sklízet, když mají pro vás správnou velikost. To je obvykle případ asi po 3–4 měsících. Jedlé jsou ovšem i listy.

Hlávkový salát je další oblíbenou možností, kterou můžete od dubna vysévat přímo do záhonu. Preferuje slunné stanoviště. Pokud budete znovu vysévat každé 2–3 týdny od července do října, budete sklízet vlastní salát až do podzimu. Nekonečný sortiment tvarů listů a odstínů od zelené až po červenou znamená, že vás jeho pěstování nikdy neomrzí.

Řádky salátu na poli
Řádky salátu na poli | Zdroj: Smileus / Depositphotos

Pokud máte rádi česnek, vězte, že u něj nastává správný čas na výsadbu v září a říjnu. Jednoduše zapíchněte jednotlivé stroužky asi 5 cm hluboko do půdy špičatým koncem nahoru. Vytvoří se první zelené listy a rostliny si před zimou dají pauzu. V létě listy hnědnou a poté budou nové hlízy připravené ke sklizni. Používejte česnek pocházející z daného regionu. U stroužků z teplejších středomořských zemí nemusí výsev fungovat.

Na závěr tu máme keříčkové fazole, jež nepotřebují lezecké pomůcky, poněvadž rostou nízko. Pěstují se rychle a snadno. Vysévají se nejpozději od poloviny května a už po 2–3 měsících můžete sklízet první vlastní fazole.

Zdroje článku: