Jaké jsou nejčastější zábrany při sexu a jak je umíme řešit

Jaké jsou nejčastější zábrany při sexu a jak je umíme řešit
Sexualita je jednou ze základních potřeb života. Jsme-li přirozeně nastavení a sex máme rádi, jeho dlouhodobý nedostatek se může projevit v kvalitě duševního zdraví.

Vývoj sexuality

Sexualita se formuje už od prenatálního období. Od prvních chvil po narození vnímáme naše tělo a pocity z doteků. V pubertě se pak výrazně zvýší hladiny pohlavních hormonů, tělo se fyzicky mění a my změny našeho těla reflektujeme. Někdo je se svým tělem spokojený, jiný naopak velmi kritický. 

To, jak se ke svému tělu chováme, záleží na mnoha faktorech. Jsme ovlivněni rodinou, školou a společností. Záleží na tom, jak se lidé kolem nás ke svému tělu a sexualitě obecně staví, jak o těchto citlivých tématech mluví a komunikují s okolím. Kritika a brzké zákazy způsobují nezdravý vztah k naší sexualitě. 

Nejčastější problémy při sexu

Muži bývají hodně orientovaní na výkon, frustruje je jejich nedokonalost a neúspěch. Strach ze selhání jim svazuje ruce a brání být při milování uvolnění. 

Ženy mají zase nejčastěji problém s přijetím svého těla. Při sexu se příliš kontrolují, nemají se rády takové, jaké jsou a neumí si říct o to, co potřebují. 

Komunikace o sexu

K odstranění sexuálních zábran je potřeba přistupovat pomalu a trpělivě. Důležitý je důvěrný rozhovor mezi čtyřma očima. Je třeba si na intimní promluvu najít čas a odložit zbytečný stud. Vzájemné vyslechnutí bez posuzování a obviňování je základem pro důvěrný vztah a uvolněný sex. 

Nikdo nemá právo nutit druhého do sexuálních aktivit a je potřeba respektovat odmítnutí druhého a také si ho nebrat osobně. Do sexu se promítá také osobní postavení v páru a v životě. Je-li člověk spokojený se svým tělem a společenským postavením, uvolněnost se promítne i v intimním prostoru.