Pivní šok: 100 korun za půllitr, hospody jako luxusní kluby

Pivní šok: 100 korun za půllitr, hospody jako luxusní kluby
Cena čepovaného piva v posledních letech neustále roste. V řadě restauračních zařízení už překročila 50 Kč. A prognózy do budoucna nejsou přívětivé. Zdražovat se bude dál.

Pivo v restauracích a hospodách vždy platilo za jeden z nejlevnějších nápojů. V některých podnicích jste dokonce pivo koupili levněji, než limonádu. V posledních letech tomu tak už ale není. Pivo se stává čím dál dražší a je možné, že jeho cena se vystoupá až na astronomickou částku – 100 Kč. Čepované pivo tak nemusí být tím nejdostupnějším nápojem, a pokud vyrazíme do společnosti, může se tak stát, že si raději dopřejeme onu limonádu.

Opravdu jen na jedno

Často v legraci říkáme, že zajdeme „jen na jedno“. S rostoucími cenami za pivo se to stane skutečností. Ukázalo se, že marže za pivo se dnes rovná marži, kterou si hospodští účtují za připravené pokrmy. Češi se ale svého oblíbeného nápoje vzdát nechtějí. Proto vzrostl počet těch, kteří si pořídili domácí výčep. Pokud se jde na pivo, tak se pije v garáži nebo v létě i na zahradách. Takové pivo totiž vyjde o dost levněji.

Možné alternativy čepovaného piva

Lahvové pivo je další alternativou, kterou si může dopřát každý. Jeho cena totiž nestoupá takovým tempem, jako je tomu u čepovaného piva. A navíc za půllitr lahvového zaplatíte 15 Kč, zatímco za půllitr čepovaného až 60 Kč. Jistě, pivaři vám řeknou, že to prostě není ono. Jenomže utratit v hospodě za čepované pivo tolik, co za týdenní nákup potravin, už může narušit rodinný rozpočet. Domácí řešení tak může uspokojit potřeby po společnosti, ale i chuť na tento jedinečný chmelový nápoj.

Za předražené čepované pivo je alternativou lahvové, kde ceny tak rychle nahoru nejdou. Možná místo do hospod, budeme s přáteli vyrážet na
Za čepované pivo je alternativou lahvové. Možná místo do hospod, budeme s přáteli vyrážet na "lahváče" | Zdroj: saksitpond / Depositphotos

Lokální hospodští v krizi

Domácí výčepy nemusí vyhovovat menším podnikům, jako jsou vesnické hospody. V takovém případě je třeba spoléhat zejména na večerní provoz. Otevřeno by přitom nemuselo být po celý týden, ale jen od čtvrtka do neděle, což jsou oblíbené dny, ve kterých se vyráží do hospody. Cena za pivo podle ekonomických prognóz poroste i nadále. V některých regionech se skutečně může dostat až na 100 Kč za půllitr, nicméně v tomto roku to ještě nebude.

Zdražování piva má své důvody

Marže za prodej piva nejsou jediným důvodem, proč je nutné tyto alkoholické nápoje zdražovat. Ceny energií stoupají, stejně jako ceny za dopravu a obaly. Kromě toho, že pivovary musí platit za své rostoucí náklady, potřebují také investovat. Říká se, že v podnikání může stání na místě ve skutečnosti znamenat krok dozadu. Je třeba neustále se pohybovat a vyvíjet nové příchutě, nové metody a jiné inovace.

Vyšší daňová sazba

Pivo bylo v letošním roce zařazeno mezi potraviny s vyšším DPH. Namísto desetiprocentní sazby je to nyní sazba jedenadvacetiprocentní. I to je samozřejmě důvodem jeho zdražení. Cena se tak podle některých hospodských blíží hranici, kterou jsou spotřebitelé ochotni akceptovat. I když je tedy pivo něco jako národním nápojem, počet lidí, kteří si na něj zajdou do hospod a restaurací se sníží. Zdražování nevyhovuje ani hospodským, protože je připravuje o klientelu, přičemž zisk z jednoho piva zůstává stejný.