Víte, jak přežít zkouškové s minimem stresu?

Víte, jak přežít zkouškové s minimem stresu?
Čekají vás zkoušky a vy si to ihned asociujete s velkým množstvím stresu? Nebojte, nejste v tom sami. My vám přinášíme tipy, jak zkouškové období zvládat lépe.

Věnujte čas plánování

  • Připravte si studijní plán a cíle na každý den/týden. Nezapomeňte si dávat reální cíle! Tak se vám plán bude lépe dodržovat.
  • Když pracujete, včas se domluvte se zaměstnavatelem, že během studia potřebujete omezit směny.
  • Vytvořte si studijní prostor, který je pohodlný, tichý, dobře osvětlený, uspořádaný a v jehož blízkosti nejsou žádné rušivé elementy, jako je televize, telefon a mluvící lidé.
  • Ujistěte se, že máte vše, co potřebujete pro každé studijní sezení, protože to pomáhá cítit se jistěji a organizovaněji. Připravte si vodu, kávu, propisku apod.

Starejte se o sebe

Péče o sebe je důležitá i ve zkouškovém. Budete mít víc energie věnovat se tomu, co potřebujete splnit. Zařaďte do svého studijního plánu činnosti, které vás baví, jako je sport, trávení času s přáteli nebo surfování na internetu. Dbejte na výživné svačiny, které vás udrží v chodu, jako je ovoce, ořechy a mléčné výrobky. Taky si nezapomeňte každý den dopřát trochu pohybu, protože vám to pomůže udržet si soustředění a energii.

 I pětiminutová přestávka vám pomůže, Zdroj: Leszek Glasner / Shutterstock

Odpočívejte

Zjistěte si, ve kterou denní dobu máte nejvíce energie, a naplánujte si studium na tuto dobu. Bez krátké přestávky se neučte déle než 40–60 minut. I pětiminutová přestávka vám pomůže. Když máte přestávku, udělejte něco fyzického nebo zábavného, například jděte na procházku nebo si pohrajte s domácím mazlíčkem. I když se to říká lehko, snažte se soustředit spíše na školu a zkoušky než na jiné věci, které se dějí ve vašem životě; právě teď nepotřebujete další starosti kolem vztahů. Důležitá je taky relaxace, zejména před spaním, která zpomalí mozkovou činnost. Zkuste pomalé, hluboké dýchání, sprchu nebo koupel, bylinkový čaj.

Zůstaňte soustředění

  • V týdnech blízkých zkouškám řekněte ne večírkům. Pomůže vám to udržet se svěží a plní energie.
  • Požádejte o pomoc – zeptejte se učitelů nebo spolužáků.
  • Zůstaňte ve škole až do posledního dne, abyste nezmeškali důležité informace o zkouškách.
  • Mluvte o tom, co se učíte, s rodinnými příslušníky a přáteli, protože to pomáhá více si zapamatovat informace, zejména jména a data.

A nakonec…

Buďte připraveni! Vše si aspoň třikrát přečtěte. Den zkoušky provádějte své obvyklé činnosti, například si dejte k snídani to, co obvykle jíte. Na zkoušku si vezměte vodu a zdravou svačinu. Pokud na vás stres doléhá, brání vám v efektivním a sebejistém studiu – požádejte proto o pomoc kamaráda nebo někoho z rodiny. Když se i tak necítíte dobře nebojte se obrátit taky na odbornou pomoc, poradce, psychologa nebo linku pomoci.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.headspace.org.au