Všímavost zvyšuje pocit životního štěstí a zlepšuje fyzické zdraví. Naučte se ovládat vaši mysl

Všímavost zvyšuje pocit životního štěstí a zlepšuje fyzické zdraví. Naučte se ovládat vaši mysl
Britský institut pro zdraví a klinickou kvalitu dnes uznává procvičování všímavosti za účinnou formu terapie při zvládání fyzického a psychického stresu. Všímavost pomáhá zpomalit mysl a umožňuje jí, aby se soustředila na přítomný okamžik.

Abyste se naučili zklidnit mysl, musíte pravidelně trénovat. Úžasné je, že na procvičování všímavosti nepotřebujete žádný speciální čas. Můžete začít právě tady a právě teď.

Při chůzi

Procházejte se normálním tempem a všímejte si, zda máte uvolněné svaly. Napětí ve svalech se bude s každým dalším krokem uvolňovat. Dýchejte pravidelně a svůj dech slaďte s rytmem chůze. Vnímejte kontakt se zemí a povrch, na který našlapujete. Všimněte si, jak se pohupují vaše ruce a zkontrolujte, zda máte rovnou páteř. Zkuste vytáhnout hlavu směrem nahoru a lopatky přiblížit k sobě tak, aby se vám rozevřel hrudník. Udělejte to, kdykoliv si vzpomenete.  

Při vaření

Všímejte si tvarů, barev a vůně potravin, které zpracováváte. Věnujte pozornost zvukům a tvarům, které vznikají při krájení zeleniny. Při vaření a opékání na pánvi pozorujte změnu barvy pokrmu. Zaposlouchejte se do zvuků unikající páry a prskání oleje. 

Při jídle

Dopřejte si čas a alespoň jednou denně (ideálně pokaždé) jezte pomalu bez televize, rádia či mobilu. Vychutnejte si každé sousto a plně v ústech vnímejte strukturu a chuť pokrmu.  

Ve sprše

Prociťujte proud vody dopadající na vaše tělo. Představte si, jak z vás voda odplavuje starosti. Vnímejte vůni mýdla. Měňte teplotu vody a prociťte chladné i teplé pramínky vody na svém těle. Při utírání si všimněte doteku suchého ručníku na mokré pokožce.  

V každé chvíli

Kdykoliv můžete vnímejte svůj dech a polohu těla. Uvědomte si místa na těle, které se něčeho dotýkají – polohu rukou, nohy na podlaze. Pozorností setrvejte u místa, kde cítíte napětí a jemným výdechem napětí uvolněte.