Březnové vyhlídky vlády: na procházky jen v okolí bydliště a úplné uzavření okresů

Březnové vyhlídky vlády: na procházky jen v okolí bydliště a úplné uzavření okresů
Jarních výletů do přírody si nejspíš příliš neužijeme. Vláda chce velice přísně omezit pohyb obyvatelstva. Na procházky jen v okolí bydliště, také chce uzavřít okresy.

Ani přes všechna vydaná opatření se pandemická situace v České republice nezlepšuje. Prakticky každý den překročí číslo nově nakažených 10 000, nemocnice jsou plné, rapidně totiž stoupá i číslo hospitalizovaných. Proto chce vláda zakročit a přitvrdit. Březnový lockdown by měla být naše nejtěžší zkouška. 

Ven za sportem a na procházku jen v okolí bydliště

Prvním opatřením, které by mělo snížit mobilitu osob je možnost vyrazit ven pouze v katastru města a obce. Již nebude možné vyjet si na jednodenní výlet na hory, nebo zkrátka do lesa za vedlejší vesnicí. Toto opatření nebude nijak omezeno kilometry, že bychom se mohli vzdálit například jen 1 km od místa bydliště. Znamená to, že můžeme navštívit místo pro sport a rekreaci v katastru obce, ve které máme bydliště. 

Opustit okres jen s výjimkami

Druhým tvrdým opatřením bude uzavření celých okresů, samozřejmě budou ale zavedeny patřičné podmínky. Výjimku budou mít cesty do zaměstnaní, zásobovací služby a jiné nezbytné cesty. Na cestách mezi okresy pak mohou provádět policisté namátkové kontroly. Těm se bude muset cestující prokázat. Například v případě cesty do zaměstnání předložením pracovní smlouvy, v případě návštěvy lékaře pak potvrzením od lékaře apod.

Vláda chce omezit mobilitu občanů na krátkou dobu, prozatím se mluví o třech týdnech. Chce to udělat tak, aby nebyl na policisty vyvíjen příliš velký tlak, který by nemuseli její příslušníci takto narychlo ustát. 

.