Výklad snů pomocí barev aneb jak odkrýt závoj potlačených emocí

Výklad snů pomocí barev aneb jak odkrýt závoj potlačených emocí
Ne vždy je nám význam snu jasný, mnohdy si ani nevybavíme, co přesně se nám zdálo. Snové obrazy se nám obvykle zobrazují v určitých barevných tónech. Jednotlivé barvy nám alespoň trochu pomohou rozkrýt tajemství našich snů.

Technika barevných symbolů vám pomůže identifikovat klíčové prvky ve snu a jejich vzájemné vztahy. Každé emoci nebo náladě přísluší určitá barva. Vnímání energie barevných odstínů ve snech nás posune o kousek dál v porozumění obrazu našeho vnitřního světa.

Zdroj: Autor: Nataliya Druchkova / Shutterstock

Jak s barvami ve snech pracovat

Zapište si podrobně svůj sen na papír nebo do deníku. Samozřejmě, čím více podrobností si ze snu zapíšete, tím více se přiblížíte k jeho pochopení. Ale rozhodně není na závadu zaznamenat si pouze pocity z vašeho snění, zvláště pokud si sen zcela nevybavujete nebo existují-li důvody, proč se o něm nechcete podrobně rozepisovat. Sen si znovu projděte a vyznačte si pro vás důležitá slova minimálně třemi odlišnými barvami. Použít můžete různé odstíny, ale pokud možno volte zástupce jak z teplých (všechny odstíny žluté, oranžové a červené), tak také ze studených odstínů (modré, zelené, fialové). 

Barevně si vyznačte slovesa, podstatná a přídavná jména, která jsou pro sen významná, někam jej směřují a udávají příběhu tempo. Zvýrazněte slovní spojení, která vyjadřují určitou emoci či přináší do příběhu zvrat. 

Pokud se vám se slovem nevybaví žádná barva spontánně, krátce si zavřete oči a zaznamenejte si první barevnou stopu, která se vám v mysli ve spojitosti se slovem vyjeví.

Jakmile jste jednotlivým klíčovým slovům přiřadili barvy, zjistěte si, co vyjadřují:

Červená

Barva odvahy, sexuální energie a aktivity. Přináší vitální energii, sílu a touhu překonat strach. Podporuje naše sebevědomí a probouzí vášeň pro život. Zároveň je barvou agresivní, výstražnou, upozorňující na nebezpečí.

Oranžová

Optimistická oranžová přináší tvůrčí energii, podporuje soustředění a zahání únavu. Svou zářivostí pomáhá vyrovnat se se stresem, přináší příležitosti k pozitivním změnám a vytváří harmonické a radostné prostředí. Ostře oranžová naopak naznačuje agresivitu. 

Žlutá

Dynamická žlutá vytváří vhodný prostor ke změnám, komunikaci a novým začátkům. Barva Slunce podporuje pozitivní vlastnosti, sebedůvěru, intuici, myšlení a soustředění. Je symbolem pravdy. Naopak přemíra této barvy ponouká k žárlivosti, samolibosti a nenávisti.

Sen si znovu projděte a vyznačte si pro vás důležitá slova minimálně třemi odlišnými barvami.

Modrá

Modrá barva utěšuje a napomáhá zklidňovat tok myšlenek v hlavě. Je barvou odpuštění, věrnosti a důvěry. Uzdravuje a chrání. V opačné polaritě značí melancholii a smutek. 

Zelená

Léčivá zelená regeneruje a osvěžuje. Zároveň prohlubuje, ať už se jedná o přátelství, lásku či domov. Zelená barva přináší naději a přirozené uzdravení.   

Fialová

Barva odpovědnosti, duchovních schopností, fantazie. Může představovat vnitřní žal a zoufalství. Fialová volá po pozornosti, práci na sobě a pročištění. 

Hnědá

Hnědá barva nám pomáhá zůstat nohama na zemi, brát věci realisticky a vážně. Může souviset s materialismem, penězi a úspěchem. Odhaluje lež, polopravdy a přetvářku.

Černá, bílá a šedá

Smícháme-li všechny barvy spektra získáme černou, obraz zastřené moudrosti, prázdnoty, smrti. Nesmíme však zapomenout, že v černé barvě, jakkoliv může působit depresivně, se zpětně skrývá celá paleta barev, nekonečné množství odstínů. Z temnoty se rodí světlo. 

I bílá v sobě skrývá celé barevné spektrum. Je barvou znovuzrození, čistoty a nevinnosti.

Šedá vzniká smícháním černé s bílou. Je barvou neviditelnosti, ubírá energii a zachovává tajemství.