ADHD nehrozí jen dětem. Jak se tato porucha projevuje v dospělosti

ADHD nehrozí jen dětem. Jak se tato porucha projevuje v dospělosti
O ADHD u dětí se mluví poměrně často. Rodiče své potomky často musejí bránit před vžitou představou, že jsou děti prostě „jen“ zlobivé a nevychované. ADHD však nemizí ani v dospělosti, jen se o něm zas tolik nemluví. Jak se projevuje?

Jak se projevuje ADHD v dospělosti

Statistiky uvádějí, že ADHD trpí asi 2 až 5 % dospělých. Faktem však je, že se zároveň uvádí, že mnoho dospělých o tom dlouho netuší.

Nápadná nebývá porucha ani jejich okolí. Zatímco hyperaktivní děti jsou často hlučné a jsou považovány za „zlobivé“, takže rodiče si sami nestandardního chování všimnou, případně jsou na problém upozorněni, u dospělých se neklid a nepohoda transformují do odlišné podoby a projevují se spíše vnitřně.

Dospělý trpící ADHD může trpět problémy s vyjadřováním, špatně se soustředí, má obtíže s plánováním, trpí poruchami spánku, zapomíná, chodí pozdě, funguje chaoticky, není schopen dokončit rozdělanou práci, často mívá rozdělaných hned několik úkolů, trpí neustálou potřebou něco dělat, případně vše neustále odkládá na poslední chvíli.

Jak korigovat projevy ADHD

Dospělý s touto poruchou tak na své okolí může působit nezrale a nezodpovědně, často střídá vztahy nebo neustále mění zaměstnání. ADHD však, pozor, nepostihuje intelekt.

Postiženého však v běžném každodenním životě porucha omezuje, neboť dotyčný nezvládá vyhovět běžným nárokům současného světa. Tím se celý problém prohlubuje a dotyčný trpí sníženým sebevědomím, mohou se přidružit stavy náladovosti, úzkost či dokonce deprese.

ADHD lze však v dospělosti nejen diagnostikovat, ale korigovat nepříjemné projevy natolik, aby bylo možno i s touto poruchou žít plnohodnotný život. Vzhledem ke komplexnímu obrazu je nutné, aby diagnostiku provedl psychiatr.

Terapie je komplexní: Součástí bývá psychoterapie i medikace. Současně je na místě upravit životní styl, eliminovat stres a naučit se relaxovat.