Whole 30 dieta nebo stravovací plán? Jasně daný a velmi striktní stravovací plán na 30 dní

Whole 30 dieta nebo stravovací plán? Jasně daný a velmi striktní stravovací plán na 30 dní
Možná už jste ten název slyšeli. Jedná se o velmi zajímavý dietní program. Nejde až tak o dietu, jako o cílený reset ve stravování. Jde o 30denní stravovací plán, který vás naučí smýšlet o jídle jinak.

Co je Whole 30?

Tento plán má za úkol vám pomoci identifikovat potraviny, které vašemu tělu nedělají dobře. Jde v podstatě o eliminační dietu. Budete se vyhýbat obilninám, luštěninám, alkoholu, cukru a mléčným výrobkům. A to z důvodu, že jde o potraviny, které vám mohou působit nejrůznější potíže, od hormonální nerovnováhy až po různé záněty v těle, a především ve střevech.

Namísto těchto potravin se na vašem talíři objeví zelenina, ovoce, vejce, maso, ryby. Zdravé tuky, bylinky a koření.

Dále jsou povolené potraviny, které mají výjimku, těch je několik: Ghí (přepuštěné máslo), ovocný džus, některé typy luštěnin (zelené fazolky a hrášek), ocet, sůl a kokosové aminokyseliny.

Jak se připravit?

Jasně si řekněte konkrétní datum, od kdy začnete. Nenechávejte si to pro sebe! Bude vás to více nutit dodržet začátek vašeho nového stravovacího plánu. To je velice důležité. Navíc tím rodinu upozorníte, že vás v tu dobu nemají zvát na akce, kde by se nenašlo žádné vhodné jídlo, případně můžete se známými upravit a sjednotit program schůzek tak, aby neohrozil váš nový stravovací plán.

Dalším důležitým bodem je umět si plánovat jídlo. Naplánovat si jídelníček, možnosti, kde se najíst, a v zásobě „záložní pokrmy“, které vám pomohou překonat okamžitý hlad a pokušení dietu porušit. S tím souvisí nutnost kontrolovat potraviny, které kupujete – aby neobsahovaly přidané cukry, siřičitany a další eliminované ingredience.

Dopředu plánujte nákupy, objevujte nové recepty, namotivujte se. Můžete vyzkoušet mnoho nových receptů a zkusit zeleninu, které jste se vyhýbali. Jistě se najdou jídla, která vás lákají, ale běžně si je nepřipravíte. A whole30 je určitou příležitostí!

 Do jídelníčku zařaďte více ovoce, zeleniny, libového masa, Zdroj: margouillat photo / Shutterstock

Začínáme s Whole 30

Nejdůležitější pravidlo zní – nevažte se. Neměřte se a nevažte po celou dobu experimentu. Tato dieta nemá prioritně za cíl hubnutí. Jde o jiné věci, o to zjistit, co vám ve vašem stravování působí potíže, čemu bude lepší se vyhnout, po čem je vám lépe. Pokud však dietu budete držet poctivě, jistě se dostaví i výsledek v podobě shozených kil.

Je to náročné. Pokud jste si dopředu připravili rámcový jídelníček, bude to pro vás o mnoho snadnější. Budete pravděpodobně kupovat dražší potraviny, je třeba plánovat cestování a mít s sebou pro ten případ vždy „záložní“ jídlo a také se pokusit vyhýbat oslavám a dalšímu pokušení. Nebo mít minimálně velmi silnou vůli. Můžete pro svou motivaci využít také různé skupiny zaměřené na Whole 30, komunitní fóra, sociální sítě. Tento program je velmi známý a rozhodně v tom nejste sami! S

Výhody Whole 30

V první řadě ozdravíte svůj jídelníček. Zařadíte do něj více ovoce, zeleniny, libového masa. Také zvýšíte příjem vlákniny a živin, vyhnete se cukru a nezdravým tukům. To vše může rozhodně přispět k lepšímu zdravotnímu stavu., ať už vás trápí cokoliv a nepochybně k lepšímu zažívání. Výhodu je, že mnohé změny už nejspíš zařadíte do svého jídelníčku natrvalo a tělu tím pomůžete. Pokud ne, minimálně si doplníte jídelníček o zdravé recepty a ty, které vám zachutnají, zařadíte do repertoáru.

Nevýhody Whole 30

Tento program ale nemá pouze samé výhody. Je nutno zmínit, že z jídelníčku zcela vyjmete mléčné výrobky. Jde především o zdroj vápníku a vitamínu D. Samozřejmě, téměř vše jde vyváženou stravou nahradit, nicméně nejde o zanedbatelný nedostatek. Další nevýhodu je, že pokud budete dodržovat program 30 dní a pak se vrátíte zpět ke své běžné stravě se vším všudy, na váš organismus to příliš velký vliv mít nebude.

Dobře zvažte, zda do programu chcete jít a pokud ano, pokuste se nesejít z cesty a dodržovat všechna pravidla. Jen tak máte šanci něco změnit a udělat pro své tělo.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.everydayhealth.com