Stres se dá snížit i pomocí pokojových rostlin. Řekneme vám, které to jsou

Stres se dá snížit i pomocí pokojových rostlin. Řekneme vám, které to jsou
Máte v poslední době úzkostné stavy nebo se cítíte ve stresu? Nejste v tom sami. V letošním roce se všichni cítí jako na horské dráze, a proto je hladina úzkosti a stresu na vysoké úrovni, zejména pokud se ocitnete v karanténě. Ale věděli jste, že pokojové rostliny pomáhají zmírnit stres a úzkost? A které si máte pořídit?

Rostliny podporují zdravější kvalitu vzduchu, což pomáhá zmírnit stres a úzkost, zejména pokud pracujete v kanceláři nebo z domova. Každodenní dýchání toxinů v interiéru může ovlivnit vaše celkové duševní zdraví, a proto jsou pokojové rostliny tak důležité. 

Výhody pokojových rostlin jsou obrovské. Mnoho studií prokázalo, že pokojové rostliny mají nekonečně mnoho výhod. Patří mezi ně například tyto: Zlepšují vnímání, snižují hladinu úzkosti a stresu, snižují mírnou depresi, zlepšují celkovou pohodu, mohou přispět ke snížení krevního tlaku a v neposlední řadě zvyšují produktivitu.

Rostliny podporují zdravější kvalitu vzduchu, Zdroj: Tanya NZ / Shutterstock

Pokud se necítíte ve své kůži a potřebujete zlepšit náladu, rozhodně doporučujeme přenést kousek přírody k vám do bytu. A jaké pokojové rostliny si pořídit? Zkuste některou z našeho seznamu:

Sukulenty

Sukulenty patří mezi velmi oblíbené rostliny. Je prokázáno, že zlepšují koncentraci, produktivitu a snižují stres a úzkost.

Kalátea

Kalátea nejenže pomáhá snižovat úzkost, ale je také jednou z nejlepších rostlin, které čistí vzduch. Je do interiéru ideální.

Tchýnin jazyk

Chcete tak skvělou rostlinu, že ji používá i NASA? Pořiďte si Tchýnin jazyk. Téměř okamžitě snižuje zkost, zlepšuje koncentraci, spánek a reakční dobu.

Filodendron

Rostliny filodendronů jsou krásné a také známé jako odsavače toxinů ze vzduchu.

Jasmína

Tato blahodárná rostlina má nejen krásné květy, které lahodí oku, ale také pomáhá snižovat hladinu úzkosti a stresu. Také vám pomůže cítit se lépe tím, že zvýší vaši produktivitu díky příjemné vůni.

Máta

Možná máte mátu doma v kuchyni a používáte ji při vaření a výrobě domácích limonád. Ale věděli jste, že má tato voňavá bylinka také výrazné antistresové účinky? Studie Wheelingské jezuitské univerzity zjistila, že čichání k mátě může značně snížit hladinu frustrace a zvýšit bdělost.

Aloe vera

Tuto rostlinu jste si již nejspíše oblíbili pro zklidnění popálenin od slunce a hydrataci pokožky. Ale věděli jste, že také čistí vzduch od běžných karcinogenů a v noci vylučuje kyslík, čímž nám pomáhá lépe spát? Navíc v nedávné studii provedené na myších bylo také zjištěno, že snižuje depresi.

 

Zdroje: