Mangold, opomenutá listová zelenina aneb zkuste barevný špenát

Mangold, opomenutá listová zelenina aneb zkuste barevný špenát
Pěstujete-li rádi špenát, který v létě rychle vykvétá, řapíkatý mangold bývá jeho dobrou náhradou. Stejně snadno roste, jako se upravuje. Můžeme jej přidávat do nejrůznějších pokrmů a navíc zahradu rozzáří mnoha barvami.

Mangold je příbuzný s řepou a snadno se s ní také kříží. Jeho semínka od řepy rozeznáte jen stěží. A právě díky křížení kultivarů existuje obrovská škála barevných variant. V kombinaci s dalšími zeleninami a kořením na zahradě vytvoří pestrý záhon. Pro růst potřebuje dobře vyhnojenou půdu a dostatek vláhy. Na záhonu jej můžeme kombinovat s mrkví, košťálovinami, ředkvičkami a bazalkou. Sklízíme jej postupně po jednotlivých listech od léta až do jara.

Zdroj: Autor: olepeshkina / Shutterstock

Mangoldové listy upravujeme nejčastěji jako špenát, přimícháváme do zeleninových polévek a směsí. Tlusté listové řapíky se upravují podobně jako chřest. Můžeme je napařovat nebo zapékat v těstovinách. Mangold se dá velice dobře zamrazit, ale po vyjmutí z mrazáku je třeba jej co nejdříve zpracovat.

Na záhonu jej můžeme kombinovat s mrkví, košťálovinami, ředkvičkami a bazalkou.

Mangold narozdíl od špenátu neobsahuje kyselinu šťavelovou, která brání vstřebávání vápníku. Naopak je na vápník bohatý. Obsahuje také hořčík, železo, draslík, fosfor, měď a zinek. Je také zdrojem vitamínu C, A a vitamínů skupiny B. Podporuje tvorbu trávicích šťáv a má příznivé účinky na látkovou výměnu. 

Zdroj: 

  • Zelenina z ekozahrady, manželé Svobodovi