Ananas jako bojovník proti nadbytečným kilům aneb které potraviny bychom měli jíst při hubnutí

Ananas jako bojovník proti nadbytečným kilům aneb které potraviny bychom měli jíst při hubnutí
Existuje řada potravin, které jsou při hubnutí vysloveně nevhodné. Proti nim stojí naštěstí i druhá skupina, tedy potraviny, které jsou pro osoby dbající o štíhlou linii vhodné a doporučované. Které to jsou?

Ananas

Ananas má výhodu v tom, že obsahuje poměrně vysoký podíl vody, a to až 90 %. V čerstvém ananasu dále najdeme asi 8 % sacharidů.

Toto ovoce má jen velmi málo kalorií, zato vám pomůže doplnit vitamíny skupiny B, vitamín C, mangan, měď, draslík, hořčík a řadu dalších látek. Rovněž obsahuje vlákninu, která má dobrý vliv na trávení.

Významně však trávení dokáže ovlivnit především enzym bromelin. Praktickým důsledkem jeho působení je především lepší vstřebávání živin. Tělo dokáže díky působení tohoto enzymu i lépe štěpit bílkoviny.

Možná vás každé ráno „k životu“ probouzí káva. Zvažte ale sami, zda se nevyplatí ji alespoň občas vyměnit za zelený čaj.

Avokádo

Avokádo je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny A, C, E i skupiny B a dále také hořčík, draslík, fosfor a měď. S pravidelnou dávkou avokáda si rovněž dopřejeme vlákninu. Disponuje i nízkým obsahem cukru, ale, pozor, vyšším podílem tuku.

Zdroj: Autor: Oksana Mizina / Shutterstock

Tuk ale není pouze naším nepřítelem. Jen je důležité konzumovat ty „správné“ tuky. A při hubnutí to platí zvlášť. Avokádo je při dietě vhodné, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny, konkrétně mononenasycené mastné kyseliny. Odborníci na výživu především vyzdvihují jejich schopnost snížit hladinu celkového a LDL cholesterolu v krvi.

Podobně jako u jiných potravin však i u avokáda platí, že ho není vhodné přes veškeré jeho benefity zkonzumovat až příliš. Jako ideální množství pro hubnoucího člověka se uvádí cca třetina tohoto plodu.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje vitamíny E, C a K. „Káčko“ zamezuje potížím se srážlivostí krve, vitamíny C a E mají vliv především na naši obranyschopnost.

Jde i o bohatý zdroj draslíku a hořčíku, které příznivě ovlivňují činnost nervové soustavy. Pokud trpíte vysokým cholesterolem, vyplatí se vám si pravidelně dopřávat zelený čaj. Mezi jeho výhody patří i to, že má antibakteriální efekt.

Možná vás každé ráno „k životu“ probouzí káva. Zvažte ale sami, zda se nevyplatí ji alespoň občas vyměnit za zelený čaj.

Zelený čaj totiž přispívá k oxidaci tuků. Proto urychluje metabolismus a napomáhá tak k hubnutí. Obsah tříslovin se dále může podílet i na zlepšení trávení. Výhodou pravidelného popíjení čaje při hubnutí je rovněž to, že si budete připadat sytější.

Zdroj: 
https://zdravezdravi.cz/dieta/potraviny-po-kterych-se-hubne
https://aktin.cz/3025-8-nezvyklych-potravin-pro-hubnuti