Je detoxikace organismu pouze módním trendem nebo má nějaký význam?

Je detoxikace organismu pouze módním trendem nebo má nějaký význam?
Detoxikace organismu je „zaklínadlem“ mnoha výrobců různých výživových doplňků a dalších přípravků a oblíbeným termínem mnoha autorů z řad novinářů i spisovatelů. Jenže potřebujeme se vůbec detoxikovat? A proč?

Má smysl se detoxikovat?

Zejména s jarem se s železnou pravidelností vyrojí řada článků na téma detox. Radí nám, jak si důkladně pročistit organismus. Slibují téměř zázraky: Po absolvování detoxu budeme štíhlejší, zaplaví nás příval energie, posílíme si imunitu a celkově vyjdeme z detoxu zdravější i krásnější.

Kromě pití bylinných čajů nebo konzumace různých superpotravin se podobné texty nezdráhají doporučovat saunu, klystýr a další „zaručené“ metody. Často skloňovaným termínem bývá i půst. Je tohle všechno potřeba?

Obecně lékaři zastávají názor, že nikoli. Není totiž žádnou studií prokázáno, které konkrétní toxiny by tímto způsobem měly být z organismu odstraněny.

Hlavní úlohu v detoxikaci našeho organismu plní játra. Zejména ta bychom si měli chránit. Jak? Jde především o klasickou úpravu jídelníčku, v níž bude optimální rozložení tuků, sacharidů i bílkovin. Pokud vynecháte tučné, mastné a jinak nezdravé potraviny, subjektivně se i bez detoxu budete cítit lépe.

Játrům rovněž prospěje pravidelný pohyb. Tím totiž zvýšíte jejich prokrvení a reálně detoxikaci napomůžete.

Pozor na klystýr a další „zázračné“ procedury

Proti krátkodobému půstu odborníci nic nenamítají. Pomůže vám uvědomit si, že toho občas skutečně konzumujeme příliš a nastavit si zdravější stravovací návyky. Je však nutné s ním začít pozvolna. Začít můžete tím, že odbouráte alkohol a vzápětí si odřeknete kofein.

Rovněž prokazatelně prospěšné je výše zmiňované chození do sauny. To vám posílí imunitu, zlepší spánek a celkově má blahodárný vliv na psychiku. Sauna pro vás ale nemusí být vhodná, jestliže máte potíže se srdcem nebo trpíte vysokým krevním tlakem.

Klystýr doporučen není. V domácích podmínkách si můžete v krajním případě způsobit i poranění střeva. Při pravidelné aplikaci můžete mít dokonce problém s tím, že vaše střevo už se klasickým způsobem nevyprázdní. A kromě toho: Střevo je bohatě osídleno mikroflórou, která je našemu zdraví prospěšná, „vypláchnout“ ji je tak spíše značně kontraproduktivní.