PES začal znova vrčet a obchodníci se bojí, že budou muset znovu zavírat

PES začal znova vrčet a obchodníci se bojí, že budou muset znovu zavírat
Už druhý den je PES v Česku na zpátky na 4. stupni. Pokud se takhle bude držet nadále, nejspíš dojde k opětovnému zpřísnění vládních opatření proti šíření koronaviru.

Pokud se index rizika bude i v úterý pohybovat nad hodnotou 60, můžeme očekávat zpřísnění vládních opatření. V současné době je průměrný index rizika pro Českou republiku na hodnotě 64, což odpovídá 4. stupni proti epidemiologického systému.

Nejrizikovější okresy

V některých regionech Česka je situace opravdu kritická a hodnota indexu rizika zde spadá dokonce do 5. stupně rizika. Jedná se o okresy Opava, Ostrava – město, Jeseník, Kroměříž, Prostějov, Jindřichův Hradec, Havlíčkův Brod, Strakonice, Semily, Jablonec nad Nisou, Louny, Most a Sokolov. V těchto okresech je momentálně úroveň rizika 76 a více.

Okresy ve 3. stupni 

Celkový průměr za Českou republiku "zachraňují" některé regiony, jejíchž hodnota indexu rizika spadá do 3. stupně. Jedná se hlavně o Prahu, Prahu – východ a Prahu – Západ, taktéž o město Brno s částí Brno – venkov. Mezi okresy s nižším indexem rizika patří nadále Nový Jičín, Olomouc, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Žďár nad Sázavou, Vyškov, Hodonín, Třebíč, Pardubice, České Budějovice, Český Krumlov, Plzeň, Tachov, Cheb, Beroun, Rakovník, Kladno, Chomutov, Mladá Boleslav, Česká Lípa a Trutnov.

Ostatní okresy v ČR se pohybují na 4. úrovní systému, není jich rozhodně málo.

Vláda v tuto chvíli jedná o možném zpřísnění opatření, pakliže by se hodnota do úterý nezměnila. Mohly by být opět uzavřeny některé služby a obchody, což by na živnostníky mohlo mít fatální důsledky.