Brambory jako nový luxus? Ceny vystřelily, Češi zůstávají v šoku

Brambory jako nový luxus? Ceny vystřelily, Češi zůstávají v šoku
​​​​​​​Ceny potravin se zlevňují. Nejedná se ale o všechny druhy potravin. Například v kategorii zeleniny ceny brambor naopak výrazně stoupají. Brambory jsou typicky českou komoditou.

Vývoj cen

Za poslední roky ceny stoupají a tento trend lze předpokládat i nadále. V některých obchodech se prodávají dokonce i za cenu 30 Kč za kg.

Levnější nákup

Spotřebitele jistě zajímá, kde lze nakoupit levněji. Pokud nakoupíte brambory v akci, za kilogram zaplatíte od 17 do 20 Kč. Lze ušetřit tím, že si nakoupíte brambory přímo u zemědělců. Tam se ceny pohybují kolem 15 Kč za kilogram. To má ale háček. Musíte mít vhodné prostory pro brambory na uskladnění.

Jaké jsou výkupní ceny? Ty se pohybují kolem 8-10 Kč za kilogram.

Uskladňování brambor

Nejlepším prostorem pro uskladňování brambor je větraný a chladný sklep s vlhkostí kolem 85 procent. Brambora poměrně rychle ztrácí vodu. Pokud je v suchém sklepě, začne se brambora scvrkávat. Ideální teplota je kolem pěti stupňů Celsia.

Důvody pro vysoké ceny brambor

Urodilo se málo brambor. Množství brambor je nedostatečné. Nízká úroda se týká jak České republiky, tak celé Evropské Unie. Brambory se přes zimu uskladňují a potom se jejich cena zvyšuje o náklady na energie vynaložené na uskladňování brambor.

Trend cen do budoucna

Spotřebitelé se mohou připravit na to, že ceny brambor se budou ještě mírně zvyšovat. Dalším ovlivňujícím faktorem je sklizeň následujících raných brambor. Ty by se měly na pultech objevit někdy v dubnu letošního roku. Dále záleží na tom, jak se budou vyvíjet osevní plochy brambor. U osevních ploch došlo k poklesu. Také loňské sucho se podílelo negativně na vývoji cen.

Úroda klesla až o pětinu

Podle Českého bramborářského svazu a statistiků se urodilo až o 20 procent méně brambor než v předchozích letech. Můžou za to nepříznivé klimatické podmínky, zejména sucho. Zvýšení výkupní ceny pro zemědělce by podle Josefa Králíčka, předsedy svazu mohlo oživit zájem o pěstování brambor. Ovšem ceny v obchodech mohou způsobit menší poptávku po této komoditě.

Česko není soběstačné

V komoditě konzumních brambor není Česko dlouhodobě soběstačné. Produkce v Česku pokrývá spotřebu ze tří čtvrtin. Ročně se dováží přibližně kolem 150.000 tun brambor.

Pěstování brambor v České republice:

 

2023

2022

2021

2020

Osázená plocha (ha)

20.947

21.680

22.824

23.877

Průměrný výnos (t/ha)

24,93+

30,22

29,44

29,16

Celková sklizeň (t)

522.184+

655.258

671.860

696.220

Zdroj: ČSÚ

Brambory v Česku jsou stálicí

V Česku se pěstování brambor věnuje mnoho zemědělců. V České kuchyni tvoří brambory důležitou úlohu. Brambory na loupačku bylo dříve považováno za „jídlo chudých“. Pokud se nezmění trend zdražování této plodiny v obchodních řetězcích, stane se možná toto jídlo „pokrmem bohatých“. Brambory používali staří Inkové před pěti až šesti tisíci lety. V Evropě jsou známé od 16. století. Jako surovina na vaření se brambory začaly používat v 18. století. Nějakou dobu trvalo, než lidé začali věřit, že brambory mohou být v kuchyni zpracovávány.