Indukční varná deska: Moderní, ekonomické a praktické vaření

Indukční varná deska: Moderní, ekonomické a praktické vaření
Indukční deska patří v současné době k nejmodernějším způsobům vaření. Dokáže výrazně ovlivnit vzhled kuchyně, přidat moderní nádech a je praktická. Jaké jsou výhody a nevýhody indukční varné desky? Pojďme se na ně podívat.

INDUKČNÍ VARNÁ DESKA: VÝHODY

Indukční varná deska má hladkou platformu. To je samozřejmě velkou výhodou z hlediska údržby. Na rozdíl od ostatních plynových a elektrických ploch nemá žádné záhyby a rýhy, kde by se držely nečistoty. Varná deska má pod svrchní plochou spirály, které se zahřívají na požadovanou teplotu, která pak nabízí možnost vaření pokrmů homogenně a v krátkém čase.

  • INOVATIVNÍ A MODERNÍ DESIGN

Jednou z hlavních výhod těchto varných ploch je jejích moderní a také inovativní vzhled. Sklokeramická platforma je zcela plochá, obvykle v lesklé černé barvě nebo se zvláštními efekty, jako je žula nebo jiné barvy, které dobře ladí s designem kuchyně. Výběr indukčního vařiče vám proto umožní získat lineárnější i moderní styl.

Zdroj: Autor: photopixel / Shutterstock
  • INDUKČNÍ VARNÉ DESKY JSOU BEZPEČNĚJŠÍ

Přestože má dnes mnoho plynových sporáků bezpečnostní ventily, riziko úniku vždy existuje. Indukční varná deska, které fungují pouze v okamžiku, kdy automaticky rozpozná dno nádobí, je také mnohem lepší z hlediska bezpečnosti při vaření. Díky tomu, že se zahřívá pouze oblast, kde je pánev umístěna, nehrozí nebezpečí popálenin. Vnější sklokeramická plocha se ochladí, pokud na ní není nádobí.

  • VYSOKÁ ÚČINNOST

Indukční systém nabízí vynikající účinnost. Indukční desky mají účinnost rovnající se 90 %, zatímco účinnost plynu je pouze 40 % kvůli vysokým tepelným ztrátám, které vznikají únikem tepla z plamenů do okolního prostředí. Účinnost indukce je dána cívkami pod sklokeramickou deskou. Cívky jsou napájeny elektřinou a vytvářejí magnetické pole, které lze poté přenést přímo do hrnce, aby se ohřál.

 Indukční varná deska, které fungují pouze v okamžiku, kdy automaticky rozpozná dno nádobí, je také mnohem lepší z hlediska bezpečnosti při vaření. Díky tomu, že se zahřívá pouze oblast, kde je pánev umístěna, nehrozí nebezpečí popálenin.

  • KVALITA A OPTIMÁLNÍ DOBA VAŘENÍ

Vaření je přesné a velmi rychlé. Můžete nastavit různé úrovně teploty podle svých potřeb a pomocí funkce booster můžete vodu uvařit i v krátkém čase. Při vaření se teplo po povrchu hrnce šíří okamžitě a zcela rovnoměrně. Tímto způsobem je vše uvařeno optimálním způsobem a za krátkou dobu.

NEVÝHODY INDUKČNÍ VARNÉ DESKY

  • VYŠŠÍ POŘIZOVACÍ CENA

Indukční varná deska je dražší než jiné varné plochy. Navíc kvůli ekonomické stránce je často v kuchyňské sestavě již zakomponovaný plynový sporák. Pořizovací cena indukce je vyšší, protože je vyrobená ze sklokeramiky a je technologicky vyspělejší.

  • MUSÍTE SI KOUPIT NOVÉ HRNCE

Na indukci budete potřebovat specifické nádobí. Dnes už se běžně u nádobí uvádí, zda je vhodné pro indukční vaření. Můžete si také do začátku zakoupit indukční podložku, která vám umožní použití stávajícího nádobí, než si obstaráte to správné. Nádobí pro indukční varné desky musí být v první řadě vyrobeno s úplně plochým dnem, a to musí obsahovat železnou vrstvu. Železem se aktivuje magnetické pole a tím se spustí elektrický systém plotny. Pokud si vaříte kávu v moka konvičce, budete potřebovat také takovou, která je pro indukci přizpůsobená. Pokud máte své oblíbené nádobí, budete se bez něj muset obejít.

Zdroj:

  • autorský článek