Naučte své dítě (nejen s poruchou pozornosti) hospodařit s časem a plnit včas domácí úkoly

Naučte své dítě (nejen s poruchou pozornosti) hospodařit s časem a plnit včas domácí úkoly
Plnit úkoly včas je často těžkým oříškem i pro dospělé. Hyperaktivní děti nebo děti s poruchou pozornosti mají se soustředěností ještě větší potíž. Usnadněte jim plnění úkolů jasnými pravidly a trvalou podporou.

Stanovte čas na domácí úkoly

Ubezpečte se, že má dítě sepsaný rozvrh a pomozte mu stanovit čas pro domácí úkoly. Někomu více vyhovuje udělat si úkoly ihned po škole, někdo se naopak potřebuje nejprve uvolnit a úkoly se mu snadno dělají k večeru. Dohodněte se s dítětem, aby stanovený plán dodržovalo, radí Cheryl R. Carter. 

Naučte dítě odhadovat čas

Pokud dítě na úkoly není zvyklé, pomozte mu rozdělit je do malých časových úseků, které budete postupně prodlužovat. Ještě o prázdninách můžete trénovat domácími pracemi nebo opakováním z minulého ročníku. Naučte dítě vnímat čas tak, že si na každou práci udělá odhad. Děti většinou baví soutěžit, a i jedináček se může zlepšovat ve svém limitu. Používejte kuchyňskou minutku a nezapomeňte se domluvit také na kvalitě vykonané práce. 

Oceňte každý pokrok 

Pořiďte dítěti vlastní hodinky (mobil nestačí) a veďte je k vlastnímu odhadu činností. Naučte dítě, aby si školní projekty rozdělovalo do menších zvladatelných úseků. Náročnější úlohy odměňujte a za každý dílčí úspěch dítě chvalte. 

Veďte dítě k odpočinku

Učte dítě, aby splnilo úkol s předstihem a mohlo si tak nechat časovou rezervu na opravy nebo doplňující činnosti. Podporujte je v relaxačních činnostech a naučte je dělat si dostatek času na odpočinek i zábavu. 

Zdroj:

  • Dítě s ADHD a ADD doma i ve škole, Cheryl R. Carter (Portál, 2014)