Získejte hollywoodský úsměv: Které metody na bělení zubů fungují a na které raději zapomenout?

Získejte hollywoodský úsměv: Které metody na bělení zubů fungují a na které raději zapomenout?
Toužíte po zářivě bílém chrupu? Způsobů, jak ho docílit, existuje mnoho. Z některých „zaručených“ rad si však spíš než hollywoodský úsměv odnesete poškozené zuby. Které metody jsou vhodné a které nikoli?

Domácí bělení

Jakékoli „babské“ recepty jsou podle lékařů pokud ne rovnou nebezpečné, tak minimálně zcela neúčinné.

Zdroj: Autor: Josep Suria / Shutterstock

Zapomeňte tak rovnou na bělení zubů kokosovým olejem, jahodami, živočišným uhlím nebo jedlou sodou. Podobně stomatologové varují před pokusy si zuby bělit kyselinou octovou nebo citronovou. Těmito prostředky si pouze narušíte zubní sklovinu.

Nijak zázračně vám také chrup nevybělí zubní pasty, ačkoli to reklamy slibují. Lékaři je doporučují primárně jako udržovací kúru po bělení.

Napomoct svému úsměvu k tomu, aby byl skutečně zářivý, můžete tím, co jíte. Vyhněte se nápojům a potravinám, které zanechávají na zubech skvrny. Hezkému úsměvu nesvědčí káva, čokoláda, červené víno a slazené nápoje. Podobně se vám o zažloutlý chrup ochotně „postarají“ cigarety nebo nadměrné užívání antibiotik.

Bělení v ordinaci

Chcete-li mít skutečně bílý úsměv, musíte vyrazit do ordinace zubního lékaře. Ten vám zuby vybělí, případně připraví nosiče a gel, které budete nosit doma.

Podobně se vám o zažloutlý chrup ochotně „postarají“ cigarety nebo nadměrné užívání antibiotik.

Základem této „kúry“ je peroxid vodíku nebo karbamid peroxidu vodíku, a to o různé koncentraci v rozmezí 15 nebo až 38 %. Díky tomu je tato forma bělení skutečně účinná a rozdíly jsou vidět na první pohled.

Domácí bělení probíhá pozvolna a využívá perodix o nižší koncentraci, je proto pro zuby šetrnější. Nic to však nemění na tom, že před bělením byste měli mít zuby zdravé. V případě, že zanedbáváte pravidelné kontroly u zubního lékaře, vás proto nejprve čeká ošetření v ordinaci a náprava všech „hříchů“.

Bělení v ordinaci vám pak zajistí běloskvoucí úsměv už během jediného sezení. Celý zákrok trvá přibližně 1,5 hodiny. Jeho nevýhodou je i to, že je dražší než bělení na doma.

Zdroj: