Věříte ve svého strážného anděla? Nebo k výkladu svého osudu používáte Tarot?

Věříte ve svého strážného anděla? Nebo k výkladu svého osudu používáte Tarot?
Výběr karet k výkladu je jen na vás. Je několik základních typů a záleží na vás, které vás chytnou za srdce a kterým budete věřit.

Tarot 

Dnes asi nejrozšířenější karty používané k výkladu. Existují od 14. století, ale poté jejich obliba klesla. Vrátily se ve století 18. Tehdy byl zpřesněn jejich význam a přidány souvislosti k výkladu, a to hlavně díky židovskému okultistovi Lévimu. Původ má tarot nejspíš už ve starém Egyptě a dnes je znám díky Řádu Zlatého Úsvitu.

Z něj vyšli dva členové, kteří zavedli dvě nejznámější varianty tarotu: 

Rider-Waiteův tarot od Artura Edwarda Waiteho, který je srozumitelný a vhodný pro začátečníky i ke každodennímu výkladu. Vede ho lidový rozum, který by měl být použit i při interpretaci. 

Crowleyho tarot přišel později a práci si s ním dal Aleister Crowley, který dokázal vytvořit jednu z nejkrásnějších symbolických sad. Prvky přejal nejen z židovské Kabaly, ale i ze starého Egypta a vytvořil karty, které mohou odpovídat i na velmi složité otázky. Jejich výklad může mít mnoho vrstev a porozumí jen ti, kteří jsou v této praxi opravdu zběhlí. Lze je samozřejmě použít i pro běžný výklad, ale možná je škoda přicházet o hluboké pravdy, které mohou skrývat. 

Karty Lenormand 

Jsou inspirovány slavnou Sibylou z Paříže, která předpověděla Napoleonův pád a za to ji vyhnali. 36 karet zobrazuje zvířata, lidi i předměty a dává velký prostor pro pochopení toho, co nám říkají. Karty nemají ani pojmenování a jsou určeny pro běžné použití. Jsou ale méně symbolické než tarot. Jim velmi podobné jsou karty Kipper. 

Cikánské karty 

Kočovní cikáni si svá tajemství vždy chránili. Původní karty byly dělané ručně a dědily se, dokud byly pohromadě. První zmínky jsou ze 13. století, ale nejspíš jsou daleko starší. Obrázky mohou zobrazovat reálné i abstraktní pojetí.

Původně jich bývalo 24, později byly přidány 2 karty. Dnes se používají sady o 32, 36 nebo 52 kartách. Výklad je založen hlavně na volných asociacích, které přicházejí s otočením karet. Karty Ivy Hüttnerové jsou inspirované těmi cikánskými. Mají 32 karet a výklad je na devět karet, kdy souvislosti přináší spojení karet ve všech směrech.  

Mariášové karty 

Předpověď z mariášových karet potřebuje někoho, kdo se vyzná ve významech. Základem jsou 4 barvy, tedy 4 živly. Srdce velí lásce, kule financím a práci, jejich spojení může ukazovat nadějnou cestu ke správnému řešení. Zelené značí změny a vykročení na nové cesty. Žaludy pak jsou trápení a smutek a mohou přinést problémy. Ne však nutně, je zde právě důležité myslet na vzájemné vztahy karet. 

Andělské karty 

Věříte ve svého strážného anděla? Tyto karty, kde se ze 44 vykládá nejčastěji jen jedna, vám umožní obdržet andělskou zprávu. Pokud vám váš anděl chce něco sdělit, tyto karty vám odpoví. 

Karty od Giovanni Battista Seni 

Astronom a astrolog, který sestavoval horoskopy už Albrechtovi z Valdštejna, vytvořil tyto karty někdy v 17. století. Ty byly velmi přesné, ačkoli je zde opět důležitý správný výklad symbolů. Seniho karty mohly mít různé významy, vliv na předpověď mělo i postavení planet a hvězd. Pohyb ve vesmíru a události na zemi mají společné příčinné souvislosti. Tyto karty umí respektovat sílu vesmírných sil. 

Zdroje článku: