Bandikut, Ksukol, Muntžak: Zvířata, o kterých jste asi nikdy neslyšeli

Bandikut, Ksukol, Muntžak: Zvířata, o kterých jste asi nikdy neslyšeli
Svět zvířat je opravdu bohatý. Některé druhy, jako třeba sloni, papoušci, šelmy atd. jsou světově známé a každé dítě vám je dokáže popsat. Následující druhy jsou ale tak zvláštní, že ani většina dospělých si nebude vědět rady s tím, co to vlastně je.

Ksukol ocasatý

Tato poloopice z Madagaskaru patří k těm nejdivněji vypadajícím savcům na světě. Jeho obrovské oči a uši na ostatně malé hlavě, dlouhý prostředníček, jenž slouží k vylovení housenek z dutin stromu, a houževnatý ocas připomínají spíše nějakého mimozemšťana než savce.

Muntžak chocholatý, Zdroj: Martin Charles Hatch / Shutterstock

Muntžak chocholatý

Muntžaci jsou nejmenší jeleni na světě, a žijí v jihovýchodní až východní Asie. Skoro všechny druhy mají o trochu prodloužené horní špičáky, jenže muntžak chocholatý je má úplně nejdelší. Přezdívá se mu „jelínek šavlozubý“, protože jeho dentální zvláštnost nelze přehlídnout. 

Až 10 centimetrové špičáky vypadají, jako by mohli rozřezat maso na kousky, jenže muntžaci zuby používají výhradně pro samčí souboje.

Gerenuk

Představte si antilopu s žirafím krkem a žirafími nohy, která nejraději stojí na zadních nohou, aby mohla požírat nejvyšší listy keřů. Přesně takto tráví většinu života africká gazela gerenuk. Toto zvíře kombinuje gazelí rychlost s žirafí výškou (samozřejmě ne úplně) a v africké savaně patří mezi velmi divně vypadající savce.

Africká gazela gerenuk, Zdroj: Martin Charles Hatch / Shutterstock

Bandikut

Austrálie je plná divných zvířat, přičemž bandikut je jeden z těch méně známých zvláštnostech. Bandikut vypadá jako kříženec malého klokana, potkana, myši a křečka. Velké uši a dlouhé nohy ještě více podtrhují jeho jedinečnost. Zajímavé je, že v Austrálií je to právě on, co nosí na Velikonoce vajíčka, protože zajíci jsou na tomto ostrově velkým problémem.

 

Zdroj: