Nevíte, co s padanými jablky? Připravte si mátové želé nebo jablečnou pomazánku

Nevíte, co s padanými jablky? Připravte si mátové želé nebo jablečnou pomazánku
Každý podzim jimi bývá poseta půda pod stromy, zakopáváme o ně na procházkách a psi nám je k noze nosí jako míčky. Padaná jablíčka můžeme využít v kuchyni na mnoho způsobů. Pojďme si alespoň některé z nich ukázat.

Kromě toho, že velké množství podzimních jablek využijeme na mošt, kompot nebo přesnídávku, připravit si můžeme také křížaly či jablečná povidla. My vám přinášíme dva báječné recepty podle Pamely Michael z její knihy Bylinková kuchařka.

Zdroj: Autor: Philip Steury Photography / Shutterstock

Jablečné mátové želé 

Nejprve si připravte tři hrnky čisté jablečné šťávy. V hrnci smíchejte šťávu s 600 g cukru a směs přiveďte k varu. Šťávu vařte za stálého míchání asi 5 minut. Poté vmíchejte 3 lžíce jemně nasekané čerstvé máty a 3 lžíce citronové šťávy a vařte další 2 minuty až začne tekutina želírovat. Z okrajů seberte pěnu a želé přelijte do vyvařených sklenic. 

Želé můžete podávat k jehněčímu nebo vepřovému masu, ideálně ve skleněné misce, kde budou v meruňkově zbarveném želé zelené kousky máty krásně prosvítat.

Jablečná kořeněná pomazánka

1 kg jablek pečlivě omyjte, vykrájejte jádřince a poškozené části jablek. Do hrnce nalijte 250 ml vody a 250 ml cideru, přidejte vykrájená jablka, půl čajové lžičky mleté skořice a čtvrt čajové lžičky mletého hřebíčku. Vařte do změknutí a poté vše rozmixujte ponorným mixérem. 

Na každých 400 g hmoty přidejte 300 g cukru, přiveďte k varu a míchejte. Jakmile se všechen cukr rozpustí, plamen ztlumte a vařte do zhoustnutí. Přelijte do vyvařených sklenic. 

Tyto kořeněné pomazánky byly velmi oblíbené na dvoře královny Viktorie. Roztíraly se na horkou topinku s máslem nebo se podávaly s grilovanou slaninou a vepřovou pečení.

Zdroj:

  • Bylinková kuchařka, Pamela Michael