Jak světlo ovlivňuje kvalitu našeho spánku? Těmto faktorům byste měli věnovat více pozornosti

Jak světlo ovlivňuje kvalitu našeho spánku? Těmto faktorům byste měli věnovat více pozornosti
Ve dne, ale také v noci se neustále vystavujeme světlům. Především tomu modrému, které vychází z obrazovek a displejů chytrých zařízení. To ale může výrazně narušit i náš biorytmus. Škodlivá však mohou být i jiná světla, a tak je důležité řídit se několika jednoduchými pravidly.

Není světlo jako světlo

Světlo na nás svítí neustále, ať už je jeho zdrojem je Slunce, Měsíc, svíčka, baterka, lampa nebo obrazovka počítače či telefonu. Všechny tyto zdroje tvoří bílé světlo, ale každé z nich má jinou energii, a proto i jiné barevné odstíny.

Oheň, svíčka a jiné přírodní zdroje světla tvoří spíše teplejší odstíny, které září o nižší energii.

Zdroj: Autor: LightField Studios / Shutterstock

U monitorů a displejů našich zařízení, ale i u některých žárovek či zářivek, se tvoří světlo modré, které září naopak o vysoké energii a namáhá tak naše oči daleko více.

Jak na nás i náš spánek působí modré světlo?

Modré světlo aktivuje sítnici oka až stokrát více než světlo bílé, a tak nás udrží mnohem déle vzhůru. Když se tedy do modrého světla díváme před spaním, odsouváme tím náš přirozený biorytmus a může tak nastat řada problémů.

Kvůli světlu se totiž nemůže tvořit spánkový hormon melatonin, který se stará o usínání, probouzení i střídání spánkových cyklů v průběhu noci. Příroda tento proces zařídila tak, abychom se cítili bdělí, když je světlo a aby se spustila tvorba melatoninu, který nás postupně uspává a připravuje na spánek právě, když je tma. Nejvíce ho tělo vyplavuje mezi 22. a 2. hodinou, jenže koukání do obrazovek v tomto systému nadělalo pořádnou paseku. Kvůli tomu se nám hůře usíná, máme horší kvalitu spánku a můžeme proto být unavení i během dne.

Jaké světlo je pro spánek ideální?

Odpověď na tuto otázku je zcela jasná – žádné. Spánku nejvíce prospívá co největší tma. Rozsvícené světlo při spaní nebo dokonce svit pouliční lampy či Měsíce kvalitu našeho spánku jen snižuje. Důvodem je opět melatonin, kterého se v absolutní tmě uvolňuje největší množství. Ve světle se jeho tvorba naopak snižuje, protože si naše tělo myslí, že ještě není čas jít spát.

Nedostatek spánku, který je ve většině případů způsoben právě světly poté vede k vyčerpání, negativním náladám, větší podrážděnosti, stresu, tloustnutí, stárnutí pleti, ale někdy i k mnohem závažnějším fyzickým a psychickým problémům.

Jaká pravidla dodržovat?

Pro zdravější a kvalitnější spánek je důležité si upravit podmínky a dodržovat pár základních pravidel.

Kromě kvalitní postele, matrace a povlečení, záleží také na vzduchu, ve kterém spíte. Proto je dobré si před spaním vyvětrat, abyste v pokoji měli čerstvý vzduch a příjemnou teplotu.

Dalšími důležitými faktory jsou právě klid a tma. Zatáhněte si proto závěsy a ztlumte osvětlení nebo si rozsviťte jen malou lampičku. Minimálně jednu, nejlépe dvě hodiny před spaním byste měli vypnout televizi, počítač i mobil a odložit je do jiné místnosti nebo alespoň dále od postele. Tím si tělo uvědomí, že je čas jít spát a začne produkovat melatonin. Usínání díky tomu bude příjemnější a přirozenější a ráno se vám bude i lépe vstávat.

V místnosti, kde spíte, je lepší nemít televizi a pokud používáte LED osvětlení, které produkuje modré světlo, bylo by lepší ho vyměnit.

Když se navíc naučíte chodit spát pravidelně ve stejnou dobu, vaše tělo to ocení, protože si na rytmus zvykne a usínání pro něj bude mnohem snazší.

 

Zdroje: