Jak se vaří pravá turecká káva

Jak se vaří pravá turecká káva
Uvařte si pravou tureckou kávu, hustý a lahodný nápoj, který si můžete vychutnat při odpolední siestě. Od českého “turka” se liší nejen přípravou, ale také chutí.

Turecká káva se v Istanbulu objevila poprvé v polovině 16. století, kdy ji do země přivezli syrští obchodníci. Od té doby se stala nezbytnou součástí složitých obřadů u osmanského dvora a stejně tak zapadla i do každodenních rituálů obyčejných Turků. Sultán měl na přípravu kávy svého osobního sluhu. Ten zelená kávová zrna nejprve opražil na velké pánvi, poté je pomocí hmoždířů jemně namlel a namletou kávu vařil ve speciálním hrnci. Způsob přípravy tradiční turecké kávy se mírně liší podle regionu a každé domácnosti.

Každá rodina má svůj recept, který si drží po celé generace. Zpravidla se káva podává se sklenicí studené vody a s malou sladkostí.

My jsme vyzkoušeli recept podle turkyně Aysegul Sanfordové z foolproofliving.com

  • Připravte si malý hrnec nebo speciální nádobu na vaření turecké kávy – džezvu, čerstvou jemně namletou kvalitní kávu, cukr (pokud sladíte) a studenou vodu.
  • Do hrnce nebo džezvy nalijte vodu s cukrem a vsypte mletou kávu podle vaši chuti. Vše promíchejte a kávu přiveďte k varu.
  • Jakmile se káva zahřeje a začne se tvořit tmavá pěna, přeneste část pěny do každého z připravených šálků.
  • Poté nalijte vždy půl šálku kávy přes pěnu, vraťte kávu zpět na plotýnku na 15–20 sekund a zbytek kávy vlijte do šálku až po okraj.
  • Kávu vždy nalévejte velmi pomalu, abyste nepřišli o kávovou pěnu. Podávejte se studenou vodou. 

Zdroje: