Vláčná banánová bábovka

Vláčná banánová bábovka
Banánová bábovka je skvělou obměnou tradiční bábovky. Je vláčná, výborně chutná a má lehkou ovocnou příchuť. Je to oblíbené pečivo nejen u nás, ale také v zahraničí. Tam se pečou také banánové chlebíčky.

Bábovku si můžete upéct nejen obvyklými způsoby jako je mramorovaná nebo s citronem, ale také s banánem, pomerančem, grepem či avokádem nebo cuketou.

Jaké si připravit ingredience:

  • 4 banány
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 4 vejce
  • prášek do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového cukru

Postup přípravy

Nejdříve si oloupejte a rozmixujte banány, tak aby netvořily žádné hrudky, ať je těsto hladké. Poté si vytvořte sníh z bílků a cukru. Do mísy, kde jste rozmixovali banány, přidejte ostatní ingredience a také jemně vmíchejte vytvořený vaječný sníh. Následně si vymažte formu na bábovku a pořádně vysypejte hrubou moukou. Těsto nalijte do formy. A můžete se dát do pečení.

Banány jsou velmi zdravé a sytá potravina. Mají vysoký obsah draslíku, obsahují vitaminy a antioxidanty.

Je v nich velké množství vitaminu C, B6, A, draslíku, vlákniny a manganu. Jsou jemné a dobře kloužou do krku, bábovka s banány je velmi dobře stravitelná a měkká. Nemůže se vám stát, že by byla suchá jako běžné pečivo. Ani si ji nemusíte natírat marmeládou, ale v případě, že byste měli chuť, skvělá je s banánovou, pomerančovou nebo také namazaná čokoládovou pomazánkou či oříškovou.

Zdroj: GSDesign / Shutterstock

Můžete si připravit pomazánku z arašídů, kešu, para ořechů, vlašských ořechu, mandlí i pistácií. Stačí ořechy pořádně pomixovat nebo pomlít mlýnkem na ořechy. Poté přidáte pár lžic olivového oleje nebo tvaroh či lučinu a vytvoříte pastu. Pomazánku můžete doplnit špetkou skořice či kardamomu.

V případě chuťově jemnějších ořechů, jako jsou mandle nebo kešu je možné je rovněž doplnit také vanilkou nebo vanilkovým cukrem. Ještě dosolíte či dosladíte, podle toho, jakou variantu chcete a pomazánka je hotová.

Dáme se do pečení banánové bábovky

180 °C je teplota, na kterou by určitě měla být trouba rozpálená, než vložíte formu s těstem dovnitř. Chvíli vyčkejte, než bude trouba ideálně teplá a můžete péct. Až bude do zlatova, bude hotová. Banánovou bábovku můžete dozdobit čokoládovou nebo banánovou polevou nebo také citronovou či vanilkovou.

Můžete vyzkoušet polevu karamelovou. Ta se dělá tak, že v hrnci necháte zkaramelizovat 300 g cukru, aby byl do zlatova. Dejte pozor, aby se karamel nepřipálil. Poté přidáte opatrně smetanu ke šlehání a 125 gramů másla. Následně nazdobíte banánovou bábovku touto polevou. Část polevy si můžete dát do ledničky pro pozdější využití. Po ztuhnutí se s ní lépe pracuje.

Vanilková poleva se dělá také za použití tentokrát moučkového cukru a lusku vanilky, či s cukrem vanilkovým.

 

Zdroje: