Hrnková bábovka vás v žádném případě při své přípravě nezdrží

Hrnková bábovka vás v žádném případě při své přípravě nezdrží
Že je život v poslední době čím dál více hektický, o tom není pochyb. I v uspěchaném tempu lze doma péct bábovky. Zejména pokud se jedná o hrnkovou variantu.

Nevymlouvejte se a upečte bábovku!

Že na pečení nemáte čas? To je jen výmluva! Může se zdát, že příprava těsta a vymazávání bábovkové formy si vyžádá minimálně celé vaše dopoledne, ale zdání může klamat. Hrnková bábovka bude hotová v pár okamžicích. Její největší výhodou je použití obyčejného hrnku pro odměření všech potřebných surovin. Nepotřebujete tedy váhu ani nemusíte suroviny složitě počítat. To celý proces jen urychluje.

Můžeme se zaručit, že příprava většiny druhů bábovkového těsta vám zabere nanejvýš slabou půlhodinku. A vymlouvat se dnes nelze ani na pracné vymazávání formy. Dnes lze pořídit nejen moderní silikonovou formu, od které se hotové těsto hezky odlepí, nýbrž také olej ve spreji. Tím bábovkovou formu jednoduše vystříkáte, vysypete moukou a máte hotovo! Spokojíte-li se s běžnou bábovkou, pro ingredience do ní většinou nemusíte ani do obchodu. Jedná se o klasický základ mouky, mléka, oleje a vajec, který má každý doma.

Co na hrnkovou bábovku potřebujete?

Připravte si:

  • 1 hrníček změklého másla,
  • jednu třetinu hrníčku kakaového prášku,
  • 1 hrníček horké vody,
  • 2 hrníčky polohrubé mouky,
  • 2 hrníčky krystalového cukru,
  • půl hrníčku zakysané smetany nebo řeckého jogurtu,
  • 3 velká vejce v pokojové teplotě,
  • dvě lžičky jedlé sody,
  • dvě lžičky vanilkového extraktu,
  • jedno balení kypřicího prášku do pečiva.
Příprava těsta, Zdroj: ffolas / Shutterstock

Na polevu můžete použít hořkou čokoládu, kterou rozpustíte ve vodní lázni spolu s cukrem a máslem.

Jak na hrníčkové těsto?

Že vás hrnková bábovka nezdrží, o tom svědčí její jednoduchý recept. Stačí, když si předehřejte troubu na 180 °C a pečlivě vymažete formu.

Pak už jen stačí smíchat mouku s kypřicím práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli.

V druhé míse do pěny umíchejte máslo s cukrem, přidejte celá vejce, zakysanou smetanu, kakao, vodu a vanilkový extrakt. Do této směsi na závěr zapracujte také mouku s přísadami. Hotové těsto přelijte do bábovkové formy a pečte v troubě asi 55 minut. Po vyndání můžete bábovku buď pocukrovat, nebo polít čokoládovou polevou.

Jakou formu pro bábovku zvolit?

Nevíte, jakou formu pro bábovku zvolit? Na výběr máte z celé řady. Pokud jste začátečník, doporučujeme plechové formy, které lze částečně rozebrat. Tato technologie vám pomůže dostat ven i tu nejzatvrzelejší bábovku. Pokročilí se nejspíš zamilují do těžkých a celistvých litinových či skleněných forem, které jsou mnohdy uměleckým dílem – na oko vypadají velmi krásně.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.twopeasandtheirpod.com