Vláčná olejová bábovka rodinku stmelí u jednoho stolu

Vláčná olejová bábovka rodinku stmelí u jednoho stolu
Marně přemýšlíte nad tím, jak stmelit rodinu? Upečte bábovku! Vláčná olejová bábovka vás u sporáku nijak nezdrží. Aktivní čas její přípravy je pouhých 20 minut a v troubě už se bábovka upeče sama. Víte, jak ohlídat její vláčnost?

Jak na vláčnost bábovky?

Čím může bábovka dokonale odradit? Především suchostí! Jak ohlídat vláčnost bábovky? Naštěstí pro to existuje hned několik triků. Vláčná bábovka není samozřejmostí. Aby bábovka byla hezky vláčná, je potřeba ohlídat poměr tekutin, které do ní přidáváte. Vláčnost bábovky zajistíte také přidáním kandovaného ovoce či rozinek, které se předtím máčely v rumu. Bábovka bude vláčná i za předpokladu, že do ní přidáte strouhaná jablka, mrkev či cuketu. Těsto bude vláčné také díky kefíru, podmáslí nebo tvarohu.

Jakmile budete mít recept na vláčnou bábovku v kapse, máte vyhráno. Příprava bábovky vám zabere jen minimum času. Je to nic v poměru, kolik času u bábovky strávíte se svou rodinou! Je jasné, že na kupovanou bábovku své rodinné příslušníky nenalákáte tolik, jako na doma upečenou bábovku. Ta si všechny členy rodiny k jednomu stolu přitáhne svou vůní.

Jaké ingredience na vláčnou olejovou bábovku potřebujete?

Připravte si:

  • 2 a půl hrníčku polohrubé mouky,
  • 2 hrníčky krystalového cukru (může být i třtinový),
  • tři čtvrtě hrníčku rostlinného oleje,
  • 4 středně velká vejce v pokojové teplotě,
  • 1 hrníček mléka,
  • jedno balení kypřícího prášku do pečiva,
  • dvě čajové lžičky jedlé sody,
  • vanilkový extrakt,
  • špetku soli,
  • na posypání cukr nebo čokoládovou polevu
Příprava těsta, Zdroj: S_Photo / Shutterstock

Jak na přípravu vláčného těsta?

Rozehřejte si troubu na teplotu 180 °C a pečlivě vymažte formu.

Existuje několik triků, které zajistí vláčnost těsta. Mezi nimi je bezesporu také technika pomalého míchání. Čím pomaleji a pečlivěji budete těsto míchat, tím lepší výsledek dostanete.

Smíchejte si mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.

„Tip: vláčnost těsta lze zajistit hned několika způsoby. Pomohou například rozinky namočené v rumu.”

V misce do pěny umíchejte vejce s cukrem, přidejte olej, mléko a vanilkový extrakt. Do této směsi pomalu a snad už jen ručně vmíchejte polohrubou mouku. Celou směs přelijte do vymazané formy a pečte zhruba 55 minut.

Víte, že do bábovky lze přidat opravdu cokoliv? Klidně svou bábovku vymazlete kousky čokolády, kokosem či kandovaným ovocem. Do pečení bábovky zapojte také děti, kterým dovolte do těsta přidat také gumové medvídky nebo lentilky.

Až vám bude vláčná olejová bábovka chladnout na stole, štědře ji pocukrujte nebo ji polijte čokoládovou polevou. Tu vytvoříte smícháním kakaa, másla a moučkového cukru.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroje: